Камионът, в който 18 мъртви мигранти, се е използвал от

...
Камионът, в който 18 мъртви мигранти, се е използвал от
Коментари Харесай

Изключителна човешка трагедия. Организирана престъпна група е превозвала мигранти за пореден път

Камионът, в който 18 мъртви мигранти, се е употребявал от проведена незаконна група, която прави трафик на мигранти в България. Те са се задушили, защото са били наблъскани прекомерно доста хора в малко пространство. Това заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов на

Седем души, като на шест към този момент са повдигнати обвинявания, сподели на конференция в Националната следствена работа Атанас Илков , шеф на Главна дирекция „ Национална полиция “. От тях четирима несъмнено имат присъединяване в закононарушението. Сред арестуваните са двамата водачи, както и уредникът на групата.

Камионът беше открит в петък край софийското село Локорско след сигнал на минувач, който е забелязал оживелите хора към транспортното средство. Освен 18 починали на място е имало още 34 души, част от които също имат потребност от медицински грижи и са в болница.

На брифинга стана ясно още, че за 24 часа взаимно следствие на прокуратурата, полицията и министерство на вътрешните работи е открило, че това е бил „ следващият транспорт на мигранти “, осъществяван от тази проведена незаконна група. Тя се е занимавала с тъй наречените „ каналджийство “ съгласно прокурора.
 Хората са били
По думите на Сарафов те са правили най-малко по два такива транспорта месечно, само че този път „ от чисто човешка лакомия “ са натоварили прекомерно доста хора в камиона.

„ В предходни случаи са качвани сред 25 и 35. За този камион 52 души са били прекалено много “, сподели прокурорът.
Жертвите
Пострадалите са починали от задушаване, породено от привършване на кислорода в затворено пространство, оповестиха още управляващите.

„ Те са били свити и наблъскани. Пострадалите са умирали постепенно и трудно. Между 30 и 60 минути е умирал всеки то тях “, сподели Сарафов.

Той разказа случилото се като „ изключителна по своя трагизъм човешка покруса “ и пое ангажимент следствието да стигне до край в разкриването на цялата незаконна верига.

Всички пасажери в камиона са били мъже на възраст сред 13 и 35 години, като множеството са от Афганистан. Нито един от тях няма документи, тъй че цялата информация, която имат за тях управляващите идва от личните самопризнания на 34-мата оживели.
 Хората са блъскали в продължение на часове преди водачите да спрат камиона.
Всички са били прегледани от доктор, а 27 се е наложило да бъдат настанени в болница. 19 души са в по-тежко положение и остават в лечебното заведение и в събота. Това заяви на брифинга служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев.

Мигрантите не са желали да остават в България, а да бъдат превозени към Сърбия, а крайните им дестинации са в Западна Европа – Англия, Германия и Франция.
Как е работил противозаконният транспорт на мигранти
Разследването е открило, че мигрантите са плащали сред 5000 и 7000 евро за транспорта. Ръководителят на групата е взимал сред 500 и 1000 евро на човек, а водачите по 100 евро на превозен мигрант.

Мигрантите са минали българската граница благодарение на стълба, което по думите на Сарафов се случва доста елементарно. Те са получили точна локация от кое място ще бъдат взети в приложението Телеграм от ръководителя на групата.

Използваният камион е бил пригоден за задачите на каналджийството, като стените са били изолирани по този начин, че да не могат термокамерите по границата да засекат, че вътре има хора. След като огромният брой мигранти са натоварени в камиона, вътре е било доста тясно и хората са били „ наблъскани “, споделиха проверяващите.

От показанията на водачите управляващите са разбрали, че мигрантите са почнали да тропат и подвигат мощен звук в региона на Траянови врата на автомагистрала " Тракия ". Те обаче траяли пътуването и спрели едвам при Локорско, когато шумът в каросерията се усилил неимоверно. Когато отворили каросерията и видяли замаяни и мъртви мигранти, двамата водачи захвърлили всичко и избягали. Те са арестувани по-късно в родните си места - в Каблешково, Бургаско.
Кои са трафикантите
Говорителят на Софийската градска прокуратура Христо Кръстев заяви, че шестима са упрекнати за гибелта на 18 души, породена по несъобразителност. За един от упрекнатите е издадена европейска заповед за арест, тъй като е съумял да напусне България.

Повечето от половината от упрекнатите са осъждани за обири, шофиране след приложимост на алкохол и каналджийство, сподели още Кръстев. По думите му уредникът на незаконната група даже към този момент е изтърпял присъда за каналджийство, а незаконната му активност датира още от 1997 година

На взаимния брифинг от прокуратурата молиха да се намерения за възстановяване на защитата по границата. В началото приказва и основният прокурор Иван Гешев, който сподели, че вчерашният ден е „ един неприятен ден за България и за нас като българи. Отново влязохме в черната статистика на Европа “. Според него това е резултатът от „ дезинтеграцията на институциите, от войната сред институциите “.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възстановен
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР