Каменица инвестира близо 3 милиона лева в соларен парк в

...
Каменица инвестира близо 3 милиона лева в соларен парк в
Коментари Харесай

Каменица инвестира близо 3 млн. лева в соларен парк в пивоварната си в Хасково

" Каменица " влага близо 3 милиона лв. в слънчев парк в пивоварната си в Хасково. Това е първи стадий от плана за инсталиране на слънчеви панели, почнал през декември предходната година, прецизираха от сдружението. На този стадий слънчевият парк генерира към 30% от електрическата енергия, нужна за действието на пивоварната.
Над 13 000 кв.м повърхност
Всички слънчеви панели са ситуирани на покривите на фирмените здания. Инсталираните фотоволтаици обгръщат над 13 000 кв.м повърхност, която следва да се уголемява. През идващите две години " Каменица " планува да бъдат сложени слънчеви панели на още над 5000 кв.м, оповестиха от сдружението за " Капитал ".

Българската пивоварна е първата в Европа в групата на Molson Coors (част от която е " Каменица " ) и първата индустриална компания със личен слънчев парк с подобен мащаб в региона на Северната индустриална зона в Хасково.

Инвестицията е част от световната дълготрайна тактика за стабилно развиване " Нашият отпечатък ", която всички компании от групата на Molson Coors следват. Стратегията е ориентирана в три съществени посоки: грижа за хората (служители, консуматори, клиенти, снабдители, сътрудници и общество); грижа за планетата (използване на по-малко запаси, понижаване на въглеродните излъчвания, устойчиви опаковки) и виновна консумация на алкохол ( " Каменица " предлага разнообразно безалкохолно бирено портфолио и промотира посланията за виновна консумация и отговорно шофиране посредством дългогодишната си акция " Алкохолът е неприятен водач " ).
Реклама

Други фирмени планове за икономисване на сила
Българското сдружение влага забележителен запас за възстановяване на енергийната успеваемост на индустриалната си база в Хасково. В резултат - през 2022 година употребяваната електрическа енергия за единица продукция е понижена с над 9%, а употребяваната топлинна сила за варене - с 26%. От 1 януари 2022 година пивоварната купува единствено зелена електрическа енергия, акцентират от компанията.

Дружеството регистрира като сполучлив и плана за основаването на така наречен FEWER екип. Началото му е сложено през 2017 година, а наименованието е акроним от думите Fuel, Electricity, Water, Emission Reduction. Структурата е развита на локално и районно равнище и в нея интензивно вземат участие всички индустриални мениджъри и инженери. Целта на плана е всеки ден да се наблюдава и проучва потреблението на енергоносители и запаси, да се ръководят отклоненията и да се търсят нови благоприятни условия за икономии.
В пивоварната Още ограничения в тактиката за стабилно развиване на компанията
Една от значимите вложения, които " Каменица " направи още през 2015 година, е построяването на първия в бирената промишленост в България анаеробен реактор, който се явява първо ходило за филтриране на отпадните води. Той създава биогаз, от който в този момент се употребяват сред 5 и 15% назад в производството, само че капацитетът му е доста по-голям, регистрират от пивоварната.
Реклама
Заводът в Хасково има и лична пречиствателна станция. Стремежът е количеството вода, вложено в целия индустриален цикъл и отнесено към 1 литър бира, да спадне до най-малко. Българското сдружение към този момент регистрира първите съответни резултати - потреблението на вода в производството е понижена с над 20% по отношение на 2016 година, след като действително е почнало да мери своя прогрес в тази област, оповестиха от компанията за " Капитал ". През 2022 година " Каменица " е съумяла да понижи и въглеродните си излъчвания със 190 тона по отношение на миналата година.

Пивоварното сдружение влага и в основаване на устойчиви опаковки. През 2021 година компанията понижи тежестта на пуснатите на пазара пластмасови опаковки с близо 70 тона по отношение на 2020 година Фирмата понижи и количеството пластмаса, употребявано за производството на бутилки и капачки за марките " Каменица ", " Бургаско " и " Астика " и с това спести 41 тона пластмаса и 12 тона хартия за година. Дружеството се включи и в най-новата акция на Съюза на пивоварите " Върни ме ", която предизвиква потребителите да връщат в комерсиалните обекти стъклените бутилки за многократна приложимост.
Компанията " Каменица " АД има повече от 142 години опит, история и обичаи, поставяйки в Пловдив основите на пивоварната индустрия в страната. Днес компанията оперира с една пивоварна в Хасково и микропивоварна за ръчно приготвени бири в Пловдив. Сред марките, които предлага, са " Каменица ", " Астика ", " Бургаско ", Staropramen, Stella Artois, Corona, Beck`s, Guinness.От юни 2012 година " Каменица " АД - американската Molson Coors Brewing Company. Компанията-майка има бизнес в Канада, Съединени американски щати, Англия, Централна Европа, а акциите й се търгуват на фондовите тържища в Ню Йорк и Канада. В портфолиото на Molson Coors влизат бири, кафе, вино, леден чай, сайдер и др.Molson Coors е третият задграничен притежател на " Каменица ". Пловдивската компания бе приватизирана от белгийския бирен колос Interbrew през 1995 година, който през идващите години купи и пивоварните " Астика " в Хасково, " Бургаско питие " в Бургас и " Плевенско питие " в Плевен. След сливането на Interbrew и бразилската Аmbev през 2004 година българската компания стана част от новосъздадената InBev, а след това и от Anheuser-Busch InBev.Заводът в Хасково е основан като фабрика за бутилиране на питие, отделение на пивоварен цех " Каменица " - Пловдив. Произвежда първата си бутилирана бира през 1967 година През 1986 година там за първи път в България стартира да се цялостни бира в кутийки. През 2015 година индустриалните мощности са разширени и модерницирани, логистичната база доближава 20 000 кв. м повърхност, построен е и първият за българската пивоварна промишленост анаеробен реактор към пречиствателната станция.За 2023 година пивоварната в Хасково заема първо място в годишната световна ранглиста на Molson Coors Beverage Company. Тя включва всички огромни пивоварни заводи на корпорацията, които са над 21 и са ситуирани на два континента. Класацията прави оценка представянето на всяка пивоварна по отношение на избрани измерители и заложени годишни цели - качество, сигурност и околна среда, успеваемост и оптимизация на процесите, намаляваща наклонност за ползване на запаси, надеждност на процесите и цялостна продуктивност. Свързани публикации Пивоварите регистрират лек растеж от 1.5% на пазара на бира през 2022 година 22 юли 2023, 09:36 Антон Карлов, Molson Coors: Биреният пазар последователно си връща позициите отпреди рецесията 16 декември 2022, 06:58 По-зелена бира. Цена 30 млн. лева 26 юли 2022, 09:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР