Към началото на юни 2019 г. са договорени около 16.7

...
Към началото на юни 2019 г. са договорени около 16.7
Коментари Харесай

16.7 млрд. лева от еврофондовете вече са договорени


Към началото на юни 2019 година са контрактувани към 16.7 милиарда лв., възлизащи на 72 % от общата финансова рамка на стратегиите, съфинансирани от Европейските структурни и капиталови фондове (ЕСИФ) за интервала 2014-2020 година Това декларира вицепремиерът Томислав Дончев, съобщи БГНЕС.

По Програмата за развиване на селските региони (ЛРСР) е контрактуван 63% от общия бюджет на програмата или 3,6 милиарда лева, добавя вицепремиерът.

Разплатените средства по всички стратегии, съфинансирани от Европейски структурни и инвестиционни фондове възлизат на 7,83 милиарда лв. или 34% от общия бюджет по стратегиите, като включително се включват и заплащанията по ПРСР – 1,8 милиарда лв. (32% от бюджета на програмата).

За съпоставяне през предходния програмен интервал, на същия стадий бяха контрактувани 51 % от бюджета на стратегиите, а заплащанията към бенефициентите възлизаха на 26%, т.е. налице е близо 21 % нарастване на договорираните средства, което е причина за по-нататъшно ускорение на темпа на действителните заплащания към бенефициентите, декларира Дончев в отговор на депутатски въпрос. Той акцентира, че е изключително видно ускоряването на темповете както на договориране, по този начин и на разплащане по Оперативна програма „ Региони в напредък ”, Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност ” и Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси ”.

Настоящата Оперативна програма „ Региони в напредък ” е достигнала 87% договаряне при 34% за миналата стратегия. При разплащанията по Оперативна програма „ Региони в напредък ” сравнението също е в изгода па сегашния програмен интервал – разплатени са 44%, а през предходния интервал са били едвам 24%.

По Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност ” контрактуваните средства са в размер 75% от бюджета при 30% за същия стадий от предходния програмен интервал. При разплащанията сравнението още веднъж е в интерес на сегашния програмен интервал – 40% разплатено съпоставено с 25%.

Дончев оповестява още, че при Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси ” договорирането е достигнало 79% от бюджета при 62% за същия стадий от предходния програмен интервал. При разплащанията сравнението още веднъж е в интерес на сегашния програмен интервал – 45% разплатено съпоставено с 21%.

Вицепремиерът добавя, че Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура ” върви със сходни темпове като програмата от предходния програмен интервал – договорирани са над 83 % от бюджета при 82% за същия стадий от предходния програмен интервал. При заплащанията обстановката е сходна – 33% спрямо 31% през предходния интервал.

По Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък ” контрактуваните средства по програмата доближават 68% от бюджета, като все още са разплатени 25%.

Останалите две стратегии Оперативна програма „ Околна среда ” и Оперативна програма “Добро ръководство ” (сравнена с Оперативна програма „ Административен потенциал ” и Оперативна програма „ Техническа помощ ”) също демонстрират по-добри темпове на договориране спрямо предходния програмен интервал.

Темповете на осъществяване по Програмата за развиване на селските региони в двата програмни интервала са сходни – 63% контрактувано все още при 54% за предходния програмен интервал и 32% заплащания към бенефициентите при 32% за същия стадий на предходния програмен интервал. Програмата за морско дело и риболовство също демонстрира сходни темпове на договориране и заплащания, като в предходния програмен интервал.

Към сегашния миг могат да бъдат регистрирани и резултатите от осъществените вложения от Европейските структурни и капиталови фондове върху стопанската система на страната ни. Към края на 2018 година, иконометричният модел СИБШЛА демонстрира позитивното им отражение върху макроикономически индикатори на страната, по отношение на сюжета без евросредства, а точно: нарастване на Брутният вътрешен продукт с 4,0 %; повишаване на заетостта с 6,7%; понижаване на безработицата с 3,1 п.п.; нарастване на междинната работна заплата с 2.8%, декларира още Дончев.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР