Към момента няма заплаха от преки военни действия от страна

...
Към момента няма заплаха от преки военни действия от страна
Коментари Харесай

Тагарев разкри има ли опасност от руски военни действия на територията на България

Към момента няма опасност от директни военни дейности от страна на Русия в България. Но има опасности България да бъде засегана по един или различен метод от съветските дейности. Това разяснява министърът на защитата в предаването " Денят стартира " по Българска национална телевизия. 

Откакто стартира спорът в Украйна рискът нарастна. В някои страни към този момент има паднали ракети, в единия случай имаше и жертва. Остатъци от дрон паднаха през вчерашния ден и на румънска територия. В последния месец Русия нападна украински пристанища на р. Дунав. Беше въпрос на време по кое време и Румъния ще бъде наранена от сходни дейности. Няма гаранция, че идващият път няма да бъде в български води. Към момента няма опасност от директни военни  действия от страна на Русия в България. Но има опасности България да бъде засегана по един или различен метод от съветските дейности, изясни Тагарев. 

По думите му дълги години Черно море не е представлявал необикновен интерес.  " Това стартира да се трансформира след късата война сред Русия и Грузия. Вниманието стана по-сероизно, когато Русия анексира Крим. След началото на огромната военна експанзия към Украйна, Черно море стана зона на необикновен интерес. Сигурността в Черно море е стратегически приоритет на НАТО. От средата на юли Русия афишира, че ще прави образование със стрелби в Черно море. Това блокира трафика. Това е рисково за България, тъй като ние използваме тази икономическа зона - за лов на риба, за търсене на газ ", добави още министърът на защитата. 

Той уточни още, че страната ни разисква разнообразни разновидности за отговор - от дипломатически до ускорено придобиване на брегови ракетни комплекси.

Турция не позволява никакви военни кораби в Черно море, в това число и съветски. Това е доста значим елемнт за недопускане на ескалация на напрежението в Черно море. Ангажиментите на нашите съдружници не са единствено с кораби, това може да става с приемане на разследваща информация, с авиация, която евентуално може да работи против морски цели, това може да стане и с брегови средства, те към този момент не са лимитирани от конвенцията, сподели още той. 

Тагарев изясни, че решението за разполагане на многонационални бойни групи в Бълария е от 2014г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР