Към момента няма ясен план кога ще бъде извършен следващият

...
Към момента няма ясен план кога ще бъде извършен следващият
Коментари Харесай

Търсим партньор за сондаж в блока Хан Аспарух в Черно море

Към момента няма явен проект по кое време ще бъде осъществен идващият сондаж в Блок " Хан Аспарух " в Черно море. Това съобщи основният изпълнителен шеф на една от водещите интернационалните енргийни компании " ТоталЕнержи " (TotalEnergies) Патрик Пуяне в отговор на въпрос за настоящото положение на  проучванията в източната част на блока, след няколко несполучливи сондажа в зоната по-близо до българския бряг.

Това което чакаме сега е да намерим сътрудник, с които да споделим разноските за този план, уточни Пуяне, който взе присъединяване в панел, отдаден на енергийния преход, в границите на втория ден на " Международния конгрес Астана ", провеждащ се в столицата на Казахстан, оповестява Българска телеграфна агенция.

Опитите за намиране на находища от синьо гориво в този сектор от акваторията ни започнаха, откакто през 2012 година българското държавно управление издаде позволение за осъществяването на изследвания. То бе предоставено на консорциум от компании, като сега водещо сдружение е " ТоталЕнерджис Екологичен потенциал България " Б.В. Другият сътрудник сега е " ОМВ Офшор България ".

В началото на годината ръководещият записаната в България компания, част от " ТоталЕнержис ", Ив Льо Стънф съобщи, че в източната част на блока " Хан Аспарух ", намиращ се в изключителната икономическа зона на България в Черно море, са съсредоточени най-големите очаквания за разкриване на въглеводороди и по-специално на природен газ, той добави, че компанията търси поддръжка за този сондаж, който се чака да бъде с максимален капацитет за намиране на стопански преференциален за извличане природен газ. Тогава бяха извършени и срещи с представители на редица политически партии в опит да се откри нужната поддръжка.

Надежди за разкриване на газ с търговски капацитет дадоха осъществените по време на пандемията сеизмични изследвания.

В тази връзка Льо Стънф уточни, че откритата петролна система в действителност може да бъде сходна на тази, открита в Румъния през 2012 година в сондажа " Домино " (в резултат на което скоро ще бъде създадено находището " Нептун дийп " - Neptune Deep) ".

По думите му геоложката групировка би могла да бъде аналогична и на нефтената система, открита през 2020 година в Турция посредством сондажа " Туна-1 " (който докара до настоящо създаване на находището " Сакария " от " Търкиш петролиъм " (Turkish Petroleum), чийто първи рандеман на газ се чака през 2023 г.).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР