Към момента над 500 български граждани са поискали евакуация от

...
Към момента над 500 български граждани са поискали евакуация от
Коментари Харесай

Външно министерство: 360 българи от Киев и 150 от Одеса са поискали евакуация

Към момента над 500 български жители са поискали евакуация от Украйна. 363 са сънародниците ни, които са изявили предпочитание да бъдат евакуирани от Киев и към 150 души - от Одеса. Това съобщи заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова на брифинг в Министерство на външните работи за настоящата информация по отношение на обстановката в Украйна. Сънародниците ни ще бъдат превозени поетапно с четири рейса от Киев и с три рейса от Одеса.

„ Имаме подготвеност да продължим с разнообразни разновидности според от това по какъв начин ще се развие обстановката на територията на Украйна. Страната ни работи в тясно съдействие с посолствата на Румъния, Съединени американски щати, Англия и Украйна тъй че да обезпечи оптимално бързо подпомагане на сънародниците ни, които желаят да изоставен страната “, акцентира Ирена Димитрова.

Актуална информация за обстановката в Украйна показа и шефът на Ситуационния център към Министерство на външните работи Антон Марков. „ Всеки миг рейсовете от Одеса ще тръгнат към България с към 130 индивида. Работим и за обезпечаването на още два рейса, с които на следващия ден от града да бъдат превозени още български жители “, изясни той. Осигурени са и четири рейса, които все още са наоколо до границата с Украйна и пътуват към Киев. Предприети са и стъпки за банален режим при влизане в България поради противоепидемичните ограничения, свързани с COVID-19.

В посолството ни в украинската столица също има настанени български жители, на които българското дипломатическо посланичество оказва подпомагане.

По време на брифинга заместник-министърът на външните работи заяви още, че през вчерашния ден позицията на страната ни по рецесията с Украйна е показана персонално на посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

Република България осъжда най-категорично нападателната и непредизвикана въоръжена офанзива, която Русия предприе против Украйна. Считаме това за жестоко тъпчене на интернационалното право и акт на експанзия против самостоятелна страна. Потвърждаваме поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна и призоваваме Русия за неотложно преустановяване на военните дейности и за евакуиране на силите си, посочи още заместник-министър Димитрова. В знак на взаимност в 19:00 ч. постройката на Министерство на външните работи ще бъде осветена с цветовете на знамето на Украйна.

По отношение на случая с ферибота „ Юрофери Олимпия “ в Гърция, заместник-министър Димитрова уточни, че по последна информация 4 са откритите тела, като на три от тях се правят ДНК проби, с цел да се откри самоличността им. По информация на консулството ни в Солун още 6 души се търсят. „ Операцията продължава и сега. Българското посолство в Атина и Генералното консулството в Солун са в контакт с способените институции и не престават да оказват подпомагане на роднините на хората “, акцентира зам.-министърът.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР