Към момента на 10 000 души у нас са регистрирани

...
Към момента на 10 000 души у нас са регистрирани
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев коментира грипната обстановка в страната: Къде има най-много заболели

Към момента на 10 000 души у нас са регистрирани 148 случая на грип. В Смолян заболелите са 200 на 10 000. Най-много заболели от респираторни болести и грип има в Габрово, следван от Бургас и Пазарджик. В София данните са за 84 инфектирани на 10 000. Данните показа епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев в ефира на.

По данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания от към 350 изследвани проби 57 са с грип АH1, 12 са AH3,

„ Има разлика в лекуването на другите типове грип. Антигрипните медикаменти, които одобряваме в първите часове на болестта, работят до 48 часа. Най-добре от тези лекарства се повлиява грип А. Епидемията сега е тъкмо от този вариант ”, посочи Кантарджиев. По думите му специфичност на грипа АH1N1 е, че от него боледуват повече деца.

Д-р Гергана Николова: Някои хора са заболели по едно и също време от грип А и Б, други - от грип и COVID-19

„ Сред децата най-вече са аденовирусите, които провокират възпаления на носа и гърлото. На второ място е вирусът, който провокира бронхиолит ” сподели още епидемиологът.

Кантарджиев добави, че случаите на болни по едно и също време от грип и А и Б са изключения, както и инфектираните от грип и Коронавирус.

„ Няма да бъде изтърван моментът за въвеждане на грипна почивка ”, безапелационен е Кантарджиев.

Той изясни, че грипът се разграничава останалите респираторни болести по късия инкубационен интервал. Ето за какво за една седмица ситуацията може да се промени радикално. Епидемилогът изясни, че в случай че в една класна стая с 25 деца, в която не се проветрява и има болно едно дете, до 24 часа то ще болести още пет.

Кантарджиев сподели, че месец след прекарано заболяване имунитетът е към момента слаб.

Според формалните данни случаите на варицела понижават за сметка на тези на скарлатината- спрямо предходната година. 

Целия диалог гледайте във видеото.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР