Към края на миналата година 719 хиляди души у нас

...
Към края на миналата година 719 хиляди души у нас
Коментари Харесай

От 700 хил. души без здравни осигуровки вероятно половината не живеят у нас

Към края на предходната година 719 хиляди души у нас са здравно неосигурени, сочи разбор на Националната организация по приходите (НАП), представен в отговор на здравния министър Кирил Ананиев на парламентарно запитване. Повече от половината неосигурени - 393 000 души, обаче са класифицирани като “други здравно неосигурени “, т.е. това не са нито безработни, нито хора, които работят, само че не внасят осигуровки и съгласно управляващите най-логичното допустимо пояснение е, че са емигрирали и то преди доста години.

Според Национална агенция за приходите огромният брой неосигурени “фантоми “ се дължи на чисто математическа разлика. Оттам прецизираха, че данните за над 700 хиляди души без здравни осигуровки в действителност е “най-песимистичната прогноза за вероятния брой здравно неосигурени у нас “.

Според Закона за здравното обезпечаване на наложително здравно обезпечаване подлежат всички български жители, които не са жители и на друга страна и българските жители, които са жители и на друга страна и непрекъснато живеят на територията на България.

Българските жители с двойно поданство, едното от които е българско, които обитават в чужбина повече от 183 дни в календарната година, не подлежат на наложително здравно обезпечаване. Също по този начин, не са наложително обезпечени в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) хората, които според разпоредбите за съгласуваност на системите за обществена сигурност, подлежат на здравно обезпечаване в друга държава-членка. Това най-общо са хора, които обитават или работят в други страни от Европейския съюз, в това число членовете на техните фамилии.

Броят на здравно неосигурените е избран като от броя на българските жители с непрекъсната адресна регистрация у нас по данни на Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване " – 8.3 млн. души, е изваден броят на българите в трудоспособна възраст в чужбина – 1.475 млн. души и броят на здравно обезпечените – 6.1 млн. души. Броят на българите в чужбина е изчислен въз основа на резултатите от извършено през юли 2017 година национално представително социологическо изследване в 1350 семейства у нас и е верифициран с приблизителните оценки на други външни институции.

От Национална агенция за приходите обаче считат, че броят на живеещите у нас в регистъра на ГРАО е надценен, а броят на емигрантите недооценен, заради което се получава и огромният брой хора без данни за обезпечаване у нас от близо 400 000 души. Според Национална агенция за приходите най-рационалното, само че въпреки всичко тълкувателно пояснение за нещата е, че тези хора са емигрирали трайно преди години.

При сбор на неосигурените от 719 000 души, безработните , включително хората без право на обезщетение, които не са обезпечени от фонд “Безработица ", са 159 хиляди души ; получаващите обезщетение от фонд “Безработица " за избран интервал от време, които дължат здравни вноски за своя сметка през останалия интервал на годината, са 74 хиляди души ; задгранични лица, придобили българско поданство - бежанци, които не са обезпечавани от шеф или от бюджета, са 10 000 души , завършващите междинното си обучение - за месеците до започване на трудова активност или следване във висше образователно заведение - 6 000 души ; самоосигуряващите се лица , които за годината са заявили както приходите си, по този начин и отговорностите си за здравни вноски, само че към момента не са ги погасили - 57 000 души ; хората, които за годината са заявили приходите си, само че не са заявили и не са заплатили дължимите от тях здравни вноски, са 22 хиляди души .
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР