Към края на март тази година активите, управлявани от местните

...
Към края на март тази година активите, управлявани от местните
Коментари Харесай

Активите на чуждестранните инвестиционни фондове у нас намаляват

Към края на март тази година активите, ръководени от локалните и задграничните капиталови фондове (1198 с лиценз), които реализират активност у нас, са на стойност 3.92 милиарда лв., по данни от Българска народна банка. Изчисленията демонстрират, че техният размер е намалял - с 232.2 млн. лева спрямо декември предходната година. В същото време сумата е по-ниска с 401.8 млн. лв. и по отношение на първото тримесечие на 2019-а. Резултатът е разследване от компликациите на фондовите тържища, обезпокоените финансово вложители и нахлуването в живота ни на ковид.

Като % от Брутният вътрешен продукт, общият размер на активите на локалните и задграничните капиталови фондове към края на март понижава до 3.1% при 3.6% към декември 2019 година и към края на първото тримесечие на предходната година.

Броят на задграничните капиталови фондове на българския пазар е доста по-голям. Статистиката в Българска народна банка демонстрира, че те са 935. Броят им понижава към края на март, само че все пак в тях са акумулирани по-големи парични суми. Между януари и март привлечените от тях активи са на стойност 2.317 милиарда лв.. Но тази сума е намаляла със 193.9 млн. лв. по отношение на декември предходната година. Изчисленията демонстрира, че спрямо края на март 2019 година размерът на тези суми в задграничните капиталови фондове също е по-ниско - с 273.1 млн. лв..

Привлечените от бранш "Застрахователни компании и пенсионни фондове " парични средства към края на първото тримесечие имат максимален дял в активите на задграничните капиталови фондове. Но, и тук има едно "но " - тези суми понижават - с 360.9 млн. лв. (-13.81%) до 1.607 милиарда лв. по отношение на декември предходната година. Акумулираните от семействата и нетърговски организации, обслужващи семейства, средства също понижават - с 9.4 млн. лв. до 523.2 млн. лв. към края на март по отношение на декември предходната година. Спрямо първото тримесечие на 2019 година обаче този бранш е направил по-големи инвестиции в задграничните капиталови фондове.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР