Към екоминистерството вече има Съвет на учените. Както става ясно

...
Към екоминистерството вече има Съвет на учените. Както става ясно
Коментари Харесай

Съвет на учените ще подпомага министъра на околната среда и водите Нено Димов


Към екоминистерството към този момент има Съвет на учените. Както излиза наяве от известието на ековедомството задачата му е да подкрепя министъра, който пък ще е и негов ръководител.

Министър Нено Димов ще ръководи учредителното съвещание на Съвет на учените към министъра на околната среда и водите – самостоятелен съвещателен орган, който се основава с концепцията да подкрепя министъра на околната среда и водите в провеждането на държавната политика по ръководство и запазване на околната среда, се споделя в известието на екоминистеството.

Събитието ще се състои на 19 януари 2018 година, от 10 часа, в централната зала на Националния археологически музей в София, ул. „ Съборна “ № 2.

Решението за съставяне на Съвет на учените към министъра на околната среда и водите се основава на разбирането, че е належащо да се засилят доста връзките на науката с държавните органи и обществото като цяло, с цел да бъдат изпълнени задачите от управническата стратегия на държавното управление по приоритет „ Устойчива политика за здравословна околна среда “, изясняват от Министерство на околната среда и водите.

По покана на министър Димов в Съвета ще вземат участие 26 представители на научната общественост и университетските среди от цялата страна. Поканени са ръководители на звена от упълномощени висши учебни заведения и от Българската академия на науките. Това ще разреши в обособените съвещания да бъдат включвани и представители на ръководените от тях научни екипи, притежаващи експертиза по съответната обсъждана тематика – т.е. ще бъдат вложени капацитетът и компетенциите на максимален брой представители на научната общественост в България.

Основен аршин при избора на упълномощените висши учебни заведения, показани в Съвета, е Рейтинговата система за университетите в България, съгласно която висшите учебни заведения са класирани по професионалните посоки, използвани в областта на околната среда.

Съветът ще заседава по настоящи тематики от национално и районно значение, по които ще предлага мнения и разбори за взимане на осведомени управнически решения и повишение на публичната осведоменост за научните аспекти на всеки обособен проблем, обвързван с опазването на околната среда, допълват още от пресцентъра на ековедомството.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР