Към днешна дата по груби първоначални изчисления нещата се движат

...
Към днешна дата по груби първоначални изчисления нещата се движат
Коментари Харесай

ЕФЕКТЪТ РАДЕВ: Ток и парно поскъпват с 30% посред зима

Към днешна дата по груби първични калкулации нещата се движат в порядъка 20-30% покачване, както на топлоенергията, по този начин и за електрическата сила за бита от 1 януари. Това сподели пред БНР Пламен Младеновски, шеф на дирекция “Електроенергетика и топлоенергетика “ в КЕВР.

По думите му има налични регулаторни принадлежности, тъй че нарастването да не е в тези граници.

“Към днешна дата за битовите потребите остават такива, каквито са избрани от 1 юли. Евентуално от 1 ще има покачване на цените, по отношение на динамичността на европейските пазари и на цената на газа главно. Промяната – дали ще е 20% или повече, разясняват се, хвърлят се едни проценти, аз се опасявам към този момент да разгласявам съответни проценти, защото е извънредно динамичен пазарът “, съобщи Младеновски.
свързани новини7398на 30.09.2021239266на 14.09.2021
На европейските пазари стремглаво порастват, на фючърсите на електрическата енергия, на природния газ, само че въпреки всичко сме в интервал, за който това е особено, уточни той.

“Идва зимата и страхът движи пазарите – страхът от зимата: дали ще е студена, дали ще има дефицит на природен газ, на ток и така нататък Смятам, че към декември ще имаме една наклонност, ясна, едно усмиряване на пазарите, една по-прогнозируема цена и тогава към този момент мога да кажа по-точен % “, посочи той.

Тази година дълготрайните прогнози се сменят всеки ден, означи специалистът. “Към юни месец за четвърто тримесечие за тази година прогнозите за – фючърсите се търгуваха на към 65 евро, в този момент сега се търгуват на над 200 “, изясни той.

На газовия пазар не се оправдава вярата за увеличени доставки. Освен Норвегия, останалите снабдители не престават да доставят единствено контрактуваните количества, които не покриват увеличеното ползване в резултат на възобновяване на европейската стопанска система, разясни Пламен Младеновски.

Въпреки по-високата цена на газа, финансовото положение на топлофикациите не е толкоз разтърсено, тъй като компенсират нараствания газ с продажбите на по-скъпа сила на борсата, посочи Младеновски.

“Увеличението на електрическата сила до някаква степен компенсира топлофикациите. Това е през обаче. На прага на отоплителния сезон в този момент ще стартират проблемите на топлофикациите, защото тази по-висока цена на газа не е калкулирана в парното, което те ще фактурират на своите клиенти. Затова стартира акция от топлофикациите да желаят смяна в цените, защото действителните им загуби предстоят “, приключи той с прогнозата си за ефектаот ръководството на Румен Радев.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР