Към 30 юни 2023 г. децата, отглеждани в приемните семейства

...
Към 30 юни 2023 г. децата, отглеждани в приемните семейства
Коментари Харесай

1506 деца са в приемни семейства към средата на 2023 г.

Към 30 юни 2023 година децата, отглеждани в приемните фамилии по плана „ Приеми ме 2015 “ в 154 общини сътрудници, са 1506. Това демонстрира ежемесечният разбор на Националния екип за организация и ръководство на плана, написа Българска телеграфна агенция. 

Обобщено за шестмесечието на 2023 година се записва нищожно нарастване на децата под приемна грижа – от 1493 през януари до 1506 през юни. В същия интервал се следи и леко понижение в броя на одобрените приемни фамилии към плана – от 1770 при започване на годината до 1709 в края на шестмесечието, се показва в разбора. Според информацията през отчетния месец юни 61 деца са настанени в приемно семейство, за 89 настаняването е прекъснато.

Най-масовата причина за преустановяване на настаняванията още веднъж са осиновяванията – 35 на брой, върнати в биологичните си фамилии са 14 деца, навършили пълноправие са 12, разясняват от Националния екип за организация и ръководство на плана.

По индикатора „ средномесечен брой деца, обитавали в приемни фамилии “ в общините сътрудници, за шестте месеца на т.г. с най-вече деца, отглеждани в приемна грижа с снабдител община, средномесечно са областите Варна (113, в това число 16 деца с увреждания – в 10 общини), Плевен (101, в това число девет деца с увреждания в седем общини), Хасково (99, в това число девет деца с увреждания – в пет общини), Монтана (също 97, в това число седем деца с увреждания - в девет общини) и Велико Търново (96, в това число 17 деца с увреждания - в осем общини). С най-ниските средномесечни стойности по следения индикатор са областите Ямбол (12, в това число едно дете с увреждания – в четири общини), Силистра (15, в това число седем деца с увреждания – в три общини), София област (17, в това число две деца с увреждания - в три общини), Кърджали (18, в това число дете дете с увреждане – в четири общини).

През юни са вписани три нови приемни фамилии към общините, заличените приемни фамилии са 12. Така към края на юни одобрените приемни фамилии с местоживеене и с снабдител община са общо 1709, в 400 от тях няма настанени деца, показват още от екипа за организация и ръководство на програмата.

В края на май от Министерския съвет оповестиха, че финансовата помощ за предварителна защита на изоставянето на деца и за реинтеграцията им в фамилна среда ще се усили доста от 1 юни 2023 година Съгласно промени в Правилника за използване на Закона за протекция на детето, които бяха утвърдени от държавното управление, размерът на финансовата поддръжка, както и критериите за достъп до нея, към този момент са обвързани с линията на беднотия за съответната година, а не, както е сега - с обезпечения най-малък приход.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР