„Към 23 август в домовете за временно настаняване на чужденци

...
„Към 23 август в домовете за временно настаняване на чужденци
Коментари Харесай

Рашков: Оградата по границата с Турция не е поддържана, има срутища и пробиви

„ Към 23 август в домовете за краткотрайно настаняване на чужденци са настанени 953 лица, при общ потенциал от 1260 места”, сподели вътрешният министър Бойко Рашков по време на парламентарен надзор по отношение на въпрос за мигрантския напън у нас.
Министърът добави, че на 16 август е бил отворен ремонтираният център в Елхово и общият потенциал на местата за настаняване е повишен с 200 места. По думите му, в случай че се усили мигрантският напън, е допустимо да се пуснат в употреба построените през 2020 година центрове в Любимец и Елхово. Към сегашния стадий не се постанова създаване на нови центрове, добави министърът.
Според данните, изнесени от вътрешния министър, в териториалните поделения на Държавната организация за бежанците има 5 160 места, като потенциалът им може да бъде повишен на 6 000. Към 23 август в тези поделения има настанени 1 476 лица, което е към 29 на 100 претовареност.
„ Увеличението на мигрантския напън към страната ни до август е 17 на 100 спрямо данните до юли 2020 г.”, сподели още министърът и добави, че най-вече опити за незаконно прекосяване на границата ни има през Турция. По думите му, упованията са мигрантският напън да се ускори.
Министър Рашков изясни още, че преградното оборудване по границата ни е инспектирано, като по думите му напоследък то не е било поддържано - на някои места има срутища, пробиви, има елементи, които са паднали. Той добави, че е имало среща с регионалните шефове на Бургас, Ямбол и Хасково, виновни за поддръжката на оборудването. Като към този момент има поръчки за финансови средства, с цел да може регионалните шефове да извършат отговорностите си по възобновяване на преградата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР