Към 20 февруари общо за страната са регистрирани 32 случая

...
Към 20 февруари общо за страната са регистрирани 32 случая
Коментари Харесай

32 са случаите на морбили

Към 20 февруари общо за страната са регистрирани 32 случая на морбили. 26 случая са обявени от РЗИ Благоевград, 4 – от Столична РЗИ, 1 – от РЗИ-София област и 1 от РЗИ-Хасково.
Разпределението по възрастови групи е както следва:
във възрастовата група под 1 година – 7 случая;
във възрастовата група 1-4 година – 16 случая;
във възрастовата група 5-9 година – 4 случая;
във възрастовата група 10-14 година – 1 случай;
във възрастовата група 15-19 година – 1 случай;
във възрастовата група 25-29 година – 2 случая;
във възрастовата група 35-39 година – 1 случай
Морбили (дребна шарка) е зараза, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният интервал на болестта е до 21 дни и продължава нормално към 9-10 дни. Оплакванията стартират най-често с хрема и кашлица, нараснала температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се покачва до 39-40 градуса и се появява присъщ обрив, първо по лицето, шията и гръдния панер. В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят затруднения от страна на сърдечно-съдовата система, белодробната система и централната нервна система.
Източник на болест е единствено индивидът. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при непосредствен и пряк контакт най-много в затворени пространства. След преболедуване се построява дълготраен доживотен имунитет.
Министерство на здравеопазването напомня, че още на 14 февруари на всички районни здравни инспекции в страната е разпоредено посредством общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и открити всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната скица и незабавното им обгръщане с една доза ваксина против морбили, паротит и рубеола. Припомняме, че според Имунизационния календар на Република България на децата гратис се слагат наложителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина против морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация против морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.
Всички лекари на територията на страната следва да подходят с изключително внимание към пациенти със подозрение за морбили.
Министерството на здравеопазването е осигурило задоволителни количества ваксина против морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с зов при открит пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си доктор.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР