Към 17.30 в ЦИК са постъпили близо 190 жалби и

...
Към 17.30 в ЦИК са постъпили близо 190 жалби и
Коментари Харесай

Близо 190 жалби и сигнали в ЦИК за нарушения в изборния ден

Към 17.30 в ЦИК са постъпили близо 190 тъжби и сигнали, сподели представителят на Централната изборна комисия Александър Андреев, представен от Българска телеграфна агенция. Повечето от тях са свързани с организацията на изборния развой в секциите, а друга - с изборните права, включително непредадени бюлетини на гласоподаватели, за включване на такива в заличителния лист, заради това че са подали заявление по сегашен адрес, или пък не са съумели да гласоподават, защото не са били включени в изборните описи по сегашен адрес.

Общо 48 са жалбите и сигналите, свързани с предизборна пропаганда. По думите на Андреев главните сигнали, които обаче идват, не са от значително значение, защото се отнасят до изявления в обществените мрежи или пък за към този момент съществуващи билбордове и плакати, които са разлепени в границите на предизборната акция. В този лист са и към този момент откритите от ЦИК нарушавания по отношение на публикуването на данни от социологическите изследвания, така наречен екзитпол, сподели Александър Андреев. В тази връзка към този момент броят на медиите с това нарушаване е четири и за тях са взети решения от ЦИК.

В Централната изборна комисия има и четири сигнала за пазаруване на гласове и те би трябвало да се насочат към районните прокуратури и районните ръководства на Министерство на вътрешните работи, тъй като не са от компетенциите нито на ЦИК, нито на ОИК, сподели Андреев.

На въпроса по кое време да чакаме идващите данни за изборна интензивност и какви са досега обрисувалите се трендове, представителя на ЦИК разяснява, че във всички общини е почнало събирането на изборната интензивност към 17.30 часа и напълно скоро тя ще бъде систематизирана.

По думите на Андреев и на тези избори изборните интензивности следват трендовете от изборите през 2015 година с леки разлики в стотните от процентите. Той напомни още, че интензивността в края на изборния ден постоянно се дава въз основа на окончателните резултати, които са оповестени от Общинските изборни комисии, т. е. към края на изборния ден ЦИК не събира и няма да има такива данни. Те ще бъдат в допълнение предоставени на основата на цялата информация от окончателните резултати и признатите от ОИК протоколи.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР