Към 15 часа зад граница са гласували 105 000 българи,

...
Към 15 часа зад граница са гласували 105 000 българи,
Коментари Харесай

МВнР за вота зад граница: 7% по-висока избирателна активност

" Към 15 часа зад граница са дали своят вот 105 000 българи, което е със 7% повече спрямо предишните избори ", сподели Калин Атанасов от Министерството на външните работи пред бТВ.

Той посочи, че от 245 машини в чужбина 6 са излезли отвън строй.

" Четири от тях заради механически аргументи. На 6 машини по-малко се гласоподава. На места се получиха опашки и поради това, че хората избраха да гласоподават с машинен избор ", добави Атанасов.

В Турция към 15 ч. са дали своят вот 49 500 души, за предходната година бяха дали своят вот 43 00 души.

Във Англия към 15 500 при към 13 000 души дали своят вот на предните избори през месец октомври.

" Почти на всички места в чужбина или се гласоподава в същия размер по това време, или има увеличено гласоподаване, което значи, че може да сме очевидци и на повече гласуващи ", добави Атанасов.

Най-голям брой изборни секции зад граница са разкрити във Англия – 118, където е и една от най-големите български общности в чужбина. В 35 секции може да се гласоподава с машина.

В Обединеното кралство сънародниците ни имат опция да упражнят своя избор и на остров Ман.

Най-ниска е изборната интензивност в Берлин – едвам 40 души са пуснали бюлетина в немската столица, съобщи БНР.

„ Изключително ниска е изборната интензивност на българите, които гласоподават в изборна секция Берлин 1, сподели пред радиото ръководителят на секцията Катя Костова.

" По принцип са вероятни изненади. Според мен, обаче малко предстоящи. От опит мога да кажа, че толкоз ниска изборна интензивност до този миг, във всичките над 15 години, в които организираме тук избори, не е имало. Изключително ниска изборна интензивност, няма хора, само че това се дължи на два обстоятелството. Първо – в петък стартира Великденската почивка и надлежно доста от нашите сънародници пътуват в разнообразни дестинации и второ – през днешния ден има маратон в Берлин и една огромна част от града е със затворени улици ", уточни Костова.

Слаба изборна интензивност се обрисува за вота на българите във Франция, предава БНР. Отворени са 16 изборни секции. Три от тях са в посолството ни в Париж. Две секции, в Монпелие и Тулуза, се намират на нови адреси. Секциите във френската столица, в Ница и в Лион са оборудвани за машинно гласоподаване, в останалите вотът ще бъде с хартиени бюлетини.

Малко над 100 души са дали своят вот в трите секции в посолството в Атина. В Гърция секциите са общо 21 и досега няма сигнали за нарушавания. В трите секции в посолството се гласоподава единствено с хартиена бюлетина. В другите две има сложени и машини. Там също гласуването протича умерено, съобщи Българска телеграфна агенция.

Пет секции има и на остров Крит, където също има българска общественост. По една секция е открита в Александруполис, Кавала, Каламата, Комотини, Никити, на островите Кос, Родос и Миконос, в Патра, Солун и Ставрос.

В две секции - в Токио и в Осака, гласоподават българските жители в Япония. Изборният ден там е почнал в 00:00 часа българско време на 2 април или 7 ч. локално време.

Първи зад граница отвориха секциите в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия - 22:00 часа българско време на 1 април (7:00 часа на 2 април локално време). Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще завърши най-късно в Сан Франциско и Калифорния, Съединени американски щати - в 6:00 часа българско време в понеделник, 3 април.

Българите в чужбина гласоподават в 737 секции в 61 страни. В секциите в Белгия изборите за Народно заседание минават умерено. В страната са открити 15 изборни секции, в които могат да гласоподават българските жители. Само в три секции в Брюксел и в една в Гент е допустимо гласоподаване с машина, оповестява Българска телеграфна агенция. Обичайно в страната подадените гласове са под шест хиляди.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР