Калциевите йони играят важна роля в клетките, особено във функционирането

...
Калциевите йони играят важна роля в клетките, особено във функционирането
Коментари Харесай

Нов медикамент предизвиква „калциева буря“, която унищожава раковите клетки

Калциевите йони играят значима роля в клетките, изключително във действието на митохондриите, които обезпечават силата на клетките. Те навлизат и излизат от клетките посредством канали, които се отварят и затварят благодарение на точни тригери. Това оказва помощ за поддържане на салдото. Ако равнищата на калций станат прекомерно високи, това може да навреди на клетките. Учени от Южна Корея и Китай са създали медикамент, който може да запълни раковите кафези с калций при поискване. Те са изследвали потреблението му в битката с туморите и са получили многообещаващи резултати.

Медикаментът се състои от наночастици от силициев диоксид, съдържащи багрило, наречено индоцианиново зелено. Туморите разпознават силициевия диоксид и придвижват наночастиците в целевите кафези. Когато наночастиците попаднат в клетката, багрилото индоцианово зелено се задейства посредством излагане на близка до инфрачервената светлина. Това задейства двустранен механизъм за офанзива против тумора. Първо, лекарството създава реактивни кислородни форми (ROS), които отварят калциевите канали във външната мембрана на клетката. В същото време клетката се нагрява, което кара органела, отговарящ за съхранението на калция, да отвори шлюзовете си. Това дава опция да се управлява равнището на калция в клетката и да се влияе върху тумора.

Методът потвърждава своята успеваемост при лабораторни опити върху човешки ракови кафези. След това са извършени проби върху мишки, които демонстрират, че лекарството се натрупва в туморите. Когато откривателите го осветили с близка до инфрачервената светлина, лекарството подействало и след няколко дни избавило гризачите от туморите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР