Калоян Методиев, политолог в интервю за сутрешния блок Добро утро,

...
Калоян Методиев, политолог в интервю за сутрешния блок Добро утро,
Коментари Харесай

Калоян Методиев: Без редовно правителство, Радев ще направи всичко възможно да управлява еднолично 

Калоян Методиев, политолог в изявление за утринния блок „ Добро утро, България “ на Радио „ Фокус “

От на следващия ден, 2 септември, стартира предизборната акция, защото на 2 октомври, както знаем, ще се проведат предварителните парламентарни избори у нас. Как ще започва тази акция, господин Методиев? Какви са вашите визии за идния избор?

Служебният кабинет в действителност започва предизборната акция от ден първи на своето предопределение. Провежда чистки и репресии по отношение на три от партиите от предходното държавно управление и прибира в служебния кабинет четвъртата – Има Такъв Народ, което е гонене по политически симптом. Същевременно назначава фрагменти на ГЕРБ. Така че акцията не е серпантина. На втората част на въпроса ви – с изключение на икономическите и обществени въпроси, които преобладават, виждам, че въпреки страхливо, си проправят път и тематики като дебата за народна власт, полезности, независимост, достолепие, парламентарна република, като отговор на дейностите на служебниците.

Казвате, че от ден първи служебния кабинет взе участие в предизборна акция, само че пък през вчерашния ден премиерът  ясно и изрично съобщи, че служебният кабинет не взе участие в изборите.

Всичко, което ви изброих тук – посредством гонене по политически симптом на едни партии, посредством назначение и поддръжка на други, посредством политически репресии е индиректно присъединяване в изборния развой и в предизборната конкуренция. говори лъжи.

Как определяте държанието на претендентите за изборите?

Едни пеят, други свирят, трети приказват за политика и решения. Аз персонално избирам последните. Ситуацията е такава, че изисква постоянни, виновни и тествани политици. Големият ми боязън обаче е, че българските гласоподаватели, които са потвърдени експериментатори в Европа, могат още веднъж да ни изненадат. Ако имат възприятие за самозапазване, ще търсят претенденти, които носят решения, а не които им се харесват, единствено тъй като им се харесват.

А вие виждате ли такива претенденти, виждате ли партия, коалиция, която ясно обрисува националните цели и гледа към бъдещето?

Формациите от предходното ръководство сътвориха контрастност по отношение на 12-годишния модел на ГЕРБ преди този момент като резултат. За първи път в историята имаме България като №1 за нещо позитивно в Европейския съюз – по промишлено произвеждане, четвърти по растеж на брутния вътрешен артикул, една стъпка по-близо до „ Шенген “ и Еврозоната, обществена политика за 22 милиарда евро, почти предходната зима – без огромни разтърсвания, макар войната, енергийната рецесия я минахме по отношение на другите страни. Т.е. това, което споделих и в предходния отговор – съдим по резултатите. Останалото е по схемата „ Никой не може да ти даде това, което аз мога да ти обещая “.

Във ваши обществени изяви наричате президента  и  „ политически инженери “. Защо ги определяте като такива, какво и по какъв начин по-точно проектират те?

Ами, тъй като се бъркат в непознати партии и организации, пробват се да ръководят процеси в цялата страна, да основават партии. Визирам тук главно Българска социалистическа партия и вътрешната й съпротива, която се храни от двамата, Политическа партия, която е родена и душена от самия Радев, основаването на „ Възраждане “, която по думите на Гунчева се ръководи ръчно от ГЕРБ, „ Български напредък “, Има Такъв Народ и така нататък Радев оказа помощ на Борисов да завоюва изборите през 2017 година посредством служебното си държавно управление. Борисов оказа помощ на Радев за втори мандат. Борисов оказа помощ на Радев да смъкна държавното управление. Радев доста искаше да е като Борисов и към този момент е. Той е новият Борисов, има лична олигархия, номенклатура, схеми, запаси, укрепи се. Тук идваме до забавния въпрос нужен ли е още Борисов на Радев и не изключвам отговора, че към този момент не е, не изключвам и Радев доста скоро да се пробва да се отърве от него, без значение че сега са компактно дружно, приказват в един глас и служебният кабинет оказва помощ на ГЕРБ за изборите.

А целенасочени ли са престрелките и обидите в тази връзка между  и ?

В творчеството на доста художници има така наречен интервали преди и след обещано събитие. При Борисов съгласно мен би трябвало да се гледа преди и след ареста му като два обособени интервала. Ще забележите, че след ареста като че ли загуби рационалното, като че ли стана различен човек, озлоби се, стана жлъчен, към този момент не се майтапи като преди, нападателен е, кара се непрекъснато пред камерите. Явно има контузия, която замъглява трезвата му политическа преценка и упреква Петков – обикновено, за случилото се. Така че престрелките са естествени и доста прочувствени, и няма да има амнистия сред тях.

Няма да има амнистия сред тях?

Ами, като виждам – не.

Г-н Методиев, вие наблюдавате процесите в политиката. Кои неща може да изведем като съществени, от една страна притеснителни за България, а въпреки това – перспективни?

Притеснителното е разрушаването на държавността, на стопанската система, експанзията, реваншизма на служебния кабинет, това, че се узурпира страната и се намесва в изборите, че се търсят разновидности да няма постоянно държавно управление, да се ръководи в положение на еднолична власт със лична олигархия и номенклатура. Това за мен е доста притеснително. Притесняват ни и българските гласоподаватели с непрекъснатите си хлапашки опити – желаеме артисти, летци. Те не вървят като ги заболи корема на автомонтьор, обаче за политиката, която е най-важната, си избират всевъзможни хора, които нямат хал хабер от политика и не са се занимавали с политика. Това, което е перспективно съгласно мен, е, че постоянното държавно управление сподели, че е допустимо и една друга България – с растеж на промишлено произвеждане, със обществена политика, с помощ за бизнеса, с махането на рекета от него, с тежки политически взаимни отстъпки в името на националния интерес да се върви в една посока. Това съгласно мен би трябвало да продължи, тъй като е методът да излезем от задънената улица на следения безпорядък.

Къде съгласно вас се обрисува да има забавна политическа борба? Говорим за изборите.

Да, в огромните градове нормално – София, Пловдив, Благоевград. Лидерските борби притеглят внимание, те са забавни. Въпреки че със актуалните медии те от ден на ден губят своята тежест, тъй като всичко се придвижва на национално равнище. Всеки слуша радио на всички места, всеки гледа, чете, без значение дали е на плажа или в личния си район, тъй че нещата минаха доста над районно равнище и в България.

Бих желала да засегнем и една друга тематика, доста коментирана, обсъждана – тематиката с газа. Смятате ли, че служебният кабинет гледа съществено на тази тематика и знаят ли какво тъкмо вършат?

Ами, от тях идват единствено спорни сигнали. Почнаха, в случай че помните, с един щаб на апокалиптиката, обявиха, че са наследили безпорядък и съсипия, няма време и се събраха един единствен път за цялостен месец. Хаоса го вкараха те. Всеки приказва друго – президент, министър председател, министър на енергетиката, директорката на „ Булгаргаз “. Очевидно са некомпетентни да ръководят бранша и най-после ще ни оставят както без американски, по този начин и без съветски газ. Какво да кажа – дилетанти.

Първите експертни сметки по Бюджет 2023 година са посочили голям недостиг, който надвишава тазгодишния от над 6 милиарда лв.. Как ще коментирате това? Лидерът на левицата  заподозря, че тези неща се споделят съзнателно, с цел да се всява суматоха. Какво мислите вие?

 е мощен политик, това не може да й се отхвърли, сполучлив стопански министър и знае какво приказва. Служебният кабинет вкара стрес и към този момент утежни икономическите индикатори в страната. Само за един месец Националният статистически институт регистрира утежняване на бизнес климата с близо 4% по отношение на юли. От началото на годината до служебния кабинет не беше по този начин, беше тъкмо противоположното. Министърката на финансите пък очевидно извършва служебна политическа поръчка, тъй като като зам.-министър в постоянния кабинет същата е подписала бюджета с 3% недостиг, а в този момент излиза да плаши 6%, орязване на обществени разноски и повдигане на налози – типично за този длъжностен кабинет и неговата политика на всяване на боязън и на стрес в стопанската система и в обществото.

В този ред на мисли, допускате ли, господин Методиев, че след изборите ще се зароди една нова рецесия?

Допускам. Ако няма воля за сформиране на постоянно държавно управление, Радев ще направи всичко допустимо да доразбие партиите и Народното събрание, с цел да ръководи еднолично. Искаше втори мандат и го получи. Никой не го е закачал за нищо, само че очевидно това му беше малко и желае още и още. Няма да остави страната на мира. Това е заплахата и рискът пред страната.

Еднолично, т.е. концепцията на  за президентска република може да с окаже факт?

Ами вижте,  носи злощастие до всичко, до което се допре. Излъга българите, може и да са замислили за нещо с Радев, само че надали ще им се получи. Поне по реакциите от целия набор, дублирам – целия, е ясно, че към този момент се схваща, че Радев е господарят и Трифонов е изпълнителят в пиесата, която ни прожектираха година и половина. Заедно смъкнаха държавното управление и се надявам, че няма да имат социална поддръжка за въвеждане на президентска република и заличаване на парламентарната народна власт.

Дребни сметки, справедлива опция за демонстриране на действителни планове или нещо друго следим, господин Методиев, в политиката?

Малко са държавниците, хората с темперамент и подготвеност в българската политика, само че въпреки всичко ги има. Можем да излезем от рецесията и да си подредим страната. Има сполучливи модели по целия свят. Ключът за това какво ще се случи го държат гласоподавателите. Знаем, че звучи клиширано, седят в колите си в този момент и викат „ Това сме го чували “, само че е по този начин. С углавен избор, завист и крайности няма да стане. Новото е, че този път на тези избори няма нови планове, по които да се подлъжат гласоподавателите, тъй че да мислят и да гласоподават.

Да ви разбирам ли, че въпреки всичко сте окуражен от идните избори?

Какво споделяха античните: Dum spiro spero – май по този начин беше, Докато съм жив, се надявам.

Да.

Няма да е елементарно. Такава ни е и националната орис. При нас постоянно всичко става мъчно, постепенно, само че се надявам да има някакъв борбен дух, виталност, предпочитание за позитивна смяна. Но от нас като общество си зависи. Отвън няма никой да пристигна да ни подреди къщата. Ако се откажат гласоподавателите, правят отстъпка или се двоумят да гласоподават, всички ще поносим големи вреди зимата. Тоя път нещата са съществени. Така е от страна на политиката и отговорността е в гласоподавателите. Отидат ли да гласоподават, гласоподават ли с главите си, а не за някакви прочувствени залитания, мисля, че може да се случат нещата в страната. 

Йоланда ПЕЛОВА
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР