Калоян е на близо 4 години. Не говори - само

...
Калоян е на близо 4 години. Не говори - само
Коментари Харесай

Децата, които не говорят, могат да кажат много с помощни средства

Калоян е на близо 4 години. Не приказва - единствено обособени думи, има и други дефицити в развиването. Детето споделя доста рядко " мама ", само че може да го напише. Играе онлайн интерактивни игри за възрастта си, познава буквите и числата до 20. Учителките му в детската градина нямат разбиране какво може детето и не подозират, че могат да употребяват различни средства, с които да споделят с него. Това е следващото дете, интегрирано в общото обучение най-вече на хартия. 

- - - - 

Подобни истории могат да опишат доста от родителите на невербални деца с обучителни усложнения. По данни на УНИЦЕФ 25 000 са децата със специфични просветителни потребности в детските градини и учебни заведения у нас. 15 000 от тях имат усложнения в общуването поради съществуването на увреждания, сензорни усложнения, разстройство от аутистичния набор. Много от тези деца могат да стартират да показват потребностите си и да поддържат връзка доста по-ефективно, в случай че педагозите в учебните заведения бъдат подготвени да разпознават потребностите им и да употребяват средства за допълваща и различна връзка, акцентира Мария Янкова, шеф на стратегия " Образование " към УНИЦЕФ. Организацията стартира акция, която цели да създаде пилотен модел за въвеждането на различната връзка в детските градини и учебните заведения, като възнамерява да доближи до 150 деца със специфични потребности, 150 групи и класове, 150 учители. Целта е да се сътвори работещ модел, който след това да може да бъде прибавен и на национално равнище, изясняват от УНИЦЕФ. 

 

" Чуй ме, желая да ти кажа нещо "

 

Възможностите за потребление на средства за допълваща и различна връзка не се познават добре в България даже измежду хората със профилирано обучение, като логопеди, психолози, ресурсни учители. С невербалните деца се работи най-вече логопедично, като постоянно има едно закъснение в оказването на такава поддръжка, тъй като има изчакване на речта. " Не противопоставяме тези средства на логопедичната работа, само че е значимо колкото се може по-рано да се даде опция на детето да се показва и средствата за помощна и различна връзка са тъкмо това. В противоположен случай забавяме опцията на детето да взе участие пълноценно в просветителния развой ", акцентира Мария Янкова от УНИЦЕФ. 

Палитрата от благоприятни условия, които учители и специфични педагози могат да употребяват, е извънредно богата - от нискотехнологични подходи до високотехнологични уреди за връзка, които се управляват с взор и са подобаващи за деца, които не могат да употребяват ръцете си, изясняват експертите. Едно от най-базовите средства, употребявани в практиката, е използването на знаци, през които детето да изрази какво желае. Символите - ламинирана картинка на съответния предмет или страст, съпроводени или не с думи, могат да бъдат събрани в албум, което детето да носи и да употребява на всички места.

Комуникацията през знаци може да е и по-технологична - посредством потребление на компютър или друго мобилно устройство. Системата може да бъде придружена и от произнасяне на съответната дума. " Едно от нещата, които ще разработим в границите на акцията, е акомодацията на безвъзмездна апликация за символна връзка за телефон или друго мобилно устройство. Това е разработка с отворен код на УНИЦЕФ, която желаеме да приспособяваме за България. Така детето при едно малко образование през тази апликация на мобилен телефон ще може да маркира това, което желае да каже, а приложението ще го изговаря за него ", изяснява Мария Янкова от УНИЦЕФ. 

По предишен план, осъществен в 35 градини, специалистите са популяризирали и огромната изгода от въвеждането на образни написания, посредством които да се доближава до децата. " Визуалното разписание представлява един набор от знаци - стартира се с картинки от всекидневието на детето и последователно се минава към по-сложни знаци. Тези образни написания способстваха доста, изключително в яслените групи, децата да се усещат спокойни. Децата виждат визуализиран дневния си режим - в този момент имаме изобразяване, след това отмора, след това обеди, и знаят какво следва, което е изключително значимо за децата от аутистичния набор. Учители с дълготраен опит постоянно са ни казвали: " Ние успокояваме децата, че мама ще пристигна наобяд, само че не си даваме сметка по кое време е обяд за детето ", описват от организацията. 

Наред с нискотехнологичните средства за различна връзка съществуват и високотехнологични уреди. В практиката се употребяват бутони суичове, при които авансово могат да бъдат записани реплики и детето да борави с тях, до комплицирани устройства - комуникатори, които разрешават надзор и връзка с ориентиране на погледа. Символ на течащата акция на УНИЦЕФ стана Ани от Търговище, която не може да употребява ръцете си и е изцяло подвластна физически, само че комуникира свободно с връстниците си благодарение на комуникатор. Детето включва комуникатора със самото си ставане, като устройството е с него и в класната стая. " Ани е едно доста лъчезарно дете, тя евентуално е изключение, само че е един отличен образец, зад който стои ужасно доста работа и поддръжка ", описват от УНИЦЕФ. Не всяко дете се нуждае от такова високотехнологично средство, само че е значимо това, с което разполага, да е персонално негово, безапелационни са експертите. Затова акцията планува да бъдат разпределени както лични средства, по този начин и такива, предопределени за съответните групи и класове в учебните заведения. Помощните средства се употребяват необятно в Европейски Съюз, като се финансират отчасти или напълно от обществената система, в България това не е по този начин, акцентират експертите.

 

Учителите са неподготвени, няма работещи финансови стимули 

 

България извървя дълъг път за интеграцията на децата със специфични потребности в общото обучение, само че има доста какво да се желае, тъй като доста от нещата останаха на хартия, разяснява Мария Янкова. " Когато се работеше по стандарта за приобщаващото обучение, имаше и този спор - дали да подготвим един прогресивен стандарт и закон, без да сме подготвили системата, или да чакаме да подготвим системата и тогава да работим по законодателството. Предприе се първият метод, само че до какво докара това - докара до една система, в която започнаха годишно да се вливат деца със специфични потребности, техният брой пораства от ден на ден, а в действителност в системата и в учителите безусловно виждаме боязън в очите им да не сбъркат нещо ", споделя специалистът. За да се приготви системата, са нужни както промени в университетските стратегии за подготовка на учители, по този начин и спомагателни образования за към този момент приключилите педагози. 

Трябва да се промени и моделът на финансиране на образованието на деца със специфични потребности в общите градини и учебни заведения, тъй като сега той води до следваща сегрегация в обособени групи, смятат експертите. Стандартът за прехрана на едно дете в целодневна детска градина за 2021 година е 2887 лева На този декор за дете в специфична група е 7900 лева " Тази разлика е доста огромна, тук-там виждаме блян там, където се разпознават повече деца със специфични потребности, те да се оформят в специфични групи, които в действителност сегрегират и отделят децата от останалите. От една страна, това ще разреши на шефовете да привлекат експерти - тъй като този модел им носи повече финансиране, само че по този метод тласъкът, който да направи дейно приобщаващото обучение, не работи ", акцентира Янкова. Решението съгласно специалистите е да се завиши стандартът за децата със специфични потребности в общите групи, тъй че градините и учебните заведения да имат действителен финансов тласък да ги приобщят. 

СТАНИ БЛАГОДЕТЕЛ 

Всеки, който желае да поддържа акцията за невербалните деца, може да стане покровител, като изпрати  SMS  с текст  2х5  на  1021  и стартира месечни дарения от 10 лева към УНИЦЕФ или подари по банков път на следната дарителска сметка на УНИЦЕФ България: Райфайзен банк,  IBAN: BG34RZBB91551065034919
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР