Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид

...
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид
Коментари Харесай

Как да си направим кълнове от боб мунг?

Кълновете от фасул мунг най-често ще откриете в подготвен тип в комерсиалната мрежа като " соеви кълнове ". Те са доста потребни, счита се, че фасул мунг спомага за изчистване на организма, с помощта на танини и флавоноидите в него. Консумацията му спомага подобряването положението на кожата, фитоестрогените имат анти-ейдж резултат. Той съдържа още фолиева киселина, магнезий, цинк, витамин, понижава холестерола, богат на фибри. Съдържа олигозахариди, поради което, за разлика от други бобови, не подува стомаха. Можете да добавяте соевите кълнове към салати, ястия - с минимална термична обработка, към смутита, сандвичи и други.

Уредът за поникване на семена дава опция да покълнем повече семена по едно и също време, относително по-лесен за приложимост и по-добрия вид, когато хапваме повече кълнове в цялото семейство.
Можете да заредите съдовете със семена едновременно или един по един, да вземем за пример първи ден един, втори ден втори и така нататък Така се обезпечава от време на време съществуване на пресни кълнове.

Ако нямате апарат за кълнове, можете да употребявате буркан. Нужно ни е:

• 25 гр. фасул мунг ;
• 1 буркан с съдържимост 720 – 800мл.;
• парче марля с един ластик.

Отглеждане на кълновете:

• Слагаме боба в буркана и го накисваме за 12 часа.
• С уредът за кълнове доста елементарно измиваме и накланяме семенцата. Но и буркан с повече предпочитание ще свърши работа. Изливаме водата, изплакваме и покриваме гърлото с марлята – закрепяме с ластик. Обръщаме буркана с гърлото надолу и го накланяме под ъгъл 45 градуса. Може да се сложи в купичка за крем – по този начин бурканът няма да се клати и водата ще се стича в купичката.
• Бурканът се поставя на мрачно и всяка заран и вечер бобът се промива с вода. От време на време се обират зелените люспи. Това трае към седмица.
• Преди да сложим кълновете в салатата, може единствено да отстраним коренчетата.



Консумацията на фасул мунг укрепва имунитета и обмяната на веществата, подтиква производството на червени кръвни телца, също по този начин понижава риска от сърдечно-съдови болести. Подходящ е за вегетарианците, а съгласно Аюрведа е целесъобразна храна за всеки физически вид хора, като им доставя задоволително сила и скъпи субстанции.

Количеството на витамините по време на покълването се усилват неколкократно – сред 200 и 1500%, изключително на А, С, цялата група В, в това число и В12. Същото важи и за минералите. Друго скъпо преимущество на покълналите семена е, че не нуждаят от термична обработка. Благодарение на това можем да ги хапваме без загуба както на витамини и минерали, по този начин и на нужните за нашия организъм храносмилателни и антиоксидантни ензими. Ценен представител на първите ензими е липазата, която дава отговор за разграждането на мазнините в организма. Затова хората, които постоянно се хранят със свежи кълнове без старания поддържат здравословно тегло. От антиоксидантните ензими най-важни са супероксид дисмутаза и каталаза, които извеждат от организма даже и най-агресивните свободни радикали. По този метод забавят процесите на стареене и пазят организма ни от ракови болести.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР