Калина Андролова, БНРКалина Андролова Снимка: БНРВ политиката побеждава реализмът. Не

...
Калина Андролова, БНРКалина Андролова Снимка: БНРВ политиката побеждава реализмът. Не
Коментари Харесай

Борисов пенсионира ПП, но те още не са схванали този факт

Калина Андролова, БНР

Калина Андролова Снимка: БНР

В политиката побеждава реализмът. Не персоналните мечти, не идеологическите съюзи, не популизмът за смяна, не измислиците пред електората, не инатът на неподготвените. В политиката побеждава този, който ползва правилата на реализма. Същият натурализъм, чийто най-значителен изразител през миналия XX век беше Хенри Кисинджър в региона на интернационалната политика. Същата теория, съгласно която страните са просто билярдни топки. Доктрината, известна като realpolitik, съставлява политика учредена на безмилостна прагматика, а не на идеали, етични съображения и морални оценки.

Може да се каже, че водачът на ГЕРБ практикува до изрядност тази теория, само че приспособена за вътрешнополитическия терен.

При realpolitik най-важното е да действаш съгласно разпределението на силите. Не съгласно това кой ти е приветлив и непосредствен по идеология или кого мразиш и си оповестил за зложелател. Ако във външната политика главното основание е военната мощ, то в политиката на народен терен фундаменталното съображение е с каква електоралната мощност разполага партията-опонент и какъв брой устойчива е тази мощност във времето.

Ако ПП/ДБ следваха тази теория, щяха да получат безусловно резистентен съдружен кабинет с четиригодишен мандат, който нямаше да е толкоз стимулиран да освети политиката на занемареност, на неизгодни покупко-продажби и корист с власт на хора от кабинета „ Петков “ и щеше им даде време и запаси да построяват локалните си структури.

Вместо това през днешния ден ПП/ДБ стачкуват, че ГЕРБ нарушили джентълменското съглашение и няма да им дават председателството на правната комисия. Те не виждат огромната греда, а се занимават с клечката. Продължават с този жанр, невъобразим до момента в нашето партийно пространство, да губят всичко, което могат да изгубят, да губят даже това, което несъмнено са спечелили. ГЕРБ обаче, както споделих, работят съгласно разпоредбите на реализма.

Дали ще подарят правната комисия на ПП/ДБ няма изключително значение, откакто се реализира управническо болшинство в Народното събрание. Това болшинство ще дефинира кое деяние може да бъде джентълменско, кое ще бъде жестоко мачкане, кое ще мине в правната комисия и кое няма да мине. Тоест джентълменството е пожелателно, а справедливостта, както в случай че си спомняте се показваше Тразимах на Платон, не е нищо друго с изключение на потребното за по-силния.

Всъщност Стою Стоев, който Политическа партия оферират за началник на правна комисия, е доста комфортен за ГЕРБ. Това е най-важната комисия в Народното събрание за идеята на ПП/ДБ и те я връчват в ръцете на човек с несъобразена подготовка, без никакъв опит, със противоречива подготвеност.

Подобен факт няма разумно пояснение. Освен че Политическа партия не работят за същото като Демократична България. Изглежда по този начин, като че ли „ Продължаваме промяната “ саботират дилемите на Демократична България. Нека не забравяме, че още веднъж Политическа партия провалиха в предходния парламент гласуването, обвързвано със правосъдната промяна. Тогава Политическа партия избраха да се занимават с Facebook в сравнение с да гласоподават в пленарна зала. Оттук нататък обединението ПП/ДБ ще върви надолу. Защото са нерационални и вземат алогични решения. Борисов е доста по-силен политически състезател от тях. Не тъй като държи локалната власт, както постоянно и Българска социалистическа партия, и ПП/ДБ акцентират, а тъй като е политически доста по-умен от тях.

Борисов сега лишава всички причини на своите съперници. Първо, изваждайки Мария Габриел за министър председател, той отряза приказките, че доста желал ПП/ДБ, с цел да се изпере през тях. Защото с Мария Габриел ГЕРБ се легитимира изцяло през поддръжката на евроатлантическия фактор. Второ, Борисов им лиши най-силния инструмент, опцията за жълтопаветни митинги.

Той безусловно получи доверие от технолозите на цветните митинги. Трето, Борисов унищожи и аргумента на ПП/ДБ за правосъдната промяна. Начинът, по който това се случва обаче, толкоз подредено, демонстрира, че Борисов е с доста по-мащабно въздействие, в сравнение с неговите съперници смятат, насочвайки нападките си единствено против Гешев.

А и освен това, думите на Габриел за „ уронване на престижа на правосъдната власт “ съставляват към този момент взето решение на ГЕРБ на поставената задача извън. Тоест Борисов отстъпи Гешев, само че не на вътрешния терен, тъй като ПП/ДБ упорстват. Той обмени Гешев против нещо по-голямо, против опцията ГЕРБ да ръководят стабилно, до момента в който Политическа партия внезапно бъдат подкрепени да се самоприключат. На Христо Иванов ще му се наложи да се разкачи от Политическа партия по някое време, когато възходящата им политическа загуба, дължащата се на тежка алогичност и непродуктивни ходове стартира да му пречи.

Част от гласоподавателите на ГЕРБ не схващат за какво е нужно да се водят дълги, отстъпчиви договаряния с ПП/ДБ, за какво Борисов им дава задатъци и се заиграва с техния политически наивитет. Отгворът е: тъй като следва политиката на натурализъм. Той непрестанно ги слага в позицията да бъдат неспособни на политически отговор. Същевременно Борисов изкушава Асен Василев с оферти за финансовото министерство, знаейки, че този психолигически трик разпада Политическа партия от вътрешната страна. Асен същински се раздвоява, тъй като има пристрастеност по този пост, върешно се колебае и претегля опцията дали не е по-добре да бъде финансов министър за четири години, в сравнение с да упорства по надолнището дружно с Кирил Петков и Лена Бориславова. Ако одобри, раздира партията, в случай че не одобри – раздира себе си, губейки златна опция.

Не може да се отхвърли, че Борисов е добър ценител на политическото изкуство и практик на реализма. Той побеждава посредством благотворителност, пробвайки се да понижава интензитета на спора, а не посредством неприязън. Ако се замислим в какво положение беше ГЕРБ преди две години, какъв брой неуместно Кирил Петков разпореди да бъде задържан Борисов, като искаше преждевременно и неумно да господства обстановката. Политическа партия са типичен образец за неуспех посредством главозамайване. В същото това време ударите тласнаха ГЕРБ да употребява целия си запас. Както поучават мъдрите: не прибягвайте към оскърбление или обикновено възмездие, то основава още веднъж врага, събира неговата мощ. ГЕРБ използваха тънко оръжие – пробиха главозамайването и нелепостта на своя политически съперник. ГЕРБ принудиха Политическа партия сами да се опишат, да се развенчаят, да се изложат. Не чух на диалозите през вчерашния ден Кирил Петков да желае да пенсионира Борисов. Всъщност Борисов пенсионира Политическа партия, само че те още не са схванали този факт.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР