Калин Калпакчиев, част от опозицията в парламента на съдебната власт,

...
Калин Калпакчиев, част от опозицията в парламента на съдебната власт,
Коментари Харесай

Калпакчиев: ВСС не е независим орган, мнозинството поддържа връзки със силните на деня

Калин Калпакчиев, част от опозицията в Народното събрание на правосъдната власт, направи преглед на работата на институцията през последните 5 години. Скоро мандатът на сегашния състав на Висш съдебен съвет ще изтече и Калпакчиев направи своя коментар в студиото на бТВ.

" Оценката, която характеризира отиващия си към този момент състав на Висшия правосъден съвет, е дадена и от Европейската комисия, и от Съвета на Европа, и от Държавния департамент на Съединени американски щати. Мнението им е сходно: Висш съдебен съвет не е самостоятелен орган ", съобщи Колпакчиев.

" Случаите, в които сме се чувствали най-безсилни, аз и малко на брой мои сътрудници, са били, когато против наши причини, почерпени от закона и здравия разсъдък, срещахме стена от безмълвие. Виждали сме с очите си по какъв начин нашите сътрудници се събират по кабинетите си към основния прокурор и ръководителя на Върховен административен съд - групите на болшинството, и уговаряха решенията и влизаха в залата на Висш съдебен съвет с готово решение. Знаехме, че сътрудници от болшинството поддържат връзка със мощните на деня ", съобщи той.

Според Калпакчиев членовете на Висш съдебен съвет могат да имат контакти с ръководещите единствено " в границите на открития ред, в границите на някаква гласност ”.

" Висш съдебен съвет не съумя да организира почтени и обективни процедури по предопределение на ръководители на основни съдилища и прокуратури. Мандата стартира с много противоречивото предопределение през декември 2012 година на основния прокурор с неопровергани изказвания за неговия интегритет ", добави той.

Според него един от най-големите кавги, с които ще се запомни работата на сегашния състав на Висш съдебен съвет, бе този есемеса до Бойко Борисов.

Калпакчиев съобщи, че отводът да се проверяват скандалните " Яневагейт " и " Цумгейт " пък наложили нови занижени етични стандарти. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР