kaldata.comСилен катастрофален сблъсък между две галактики е породил изключително рядка

...
kaldata.comСилен катастрофален сблъсък между две галактики е породил изключително рядка
Коментари Харесай

Изключително рядка пръстеновидна огнена галактика е открита в ранната Вселена

kaldata.com

Силен пагубен конфликт сред две галактики е породил извънредно рядка пръстеновидна вселена на към 11 милиарда светлинни години от Земята. Чудовищната вселена образно прилича донът и в нея се раждат нови звезди със скорост 50 пъти по-висока от скоростта за основаване на нови звезди в нашата вселена.

В публикация, оповестена в списанието Nature Astronomy във вторник, интернационален екип от учени в детайли разказване пръстеновидната новооткрита вселена R5519, открита след анализиране на данни от галактическия телескоп Хъбъл и W.M. и помощта на Обсерваторията Как на Хаваите. Сред съвсем 4000 галактики, открити в наборите от данни, R5519 е била една от най-ярките и има мощно изразена пръстeновидна конструкция. Така с приковано внимание екипът взема решение да проверява по-нататък и учените бързо схващат, че са разкрили нещо извънредно.

„ Това е доста любопитен обект, подобен, който не сме виждали до момента. Гигантската дупка в тази вселена е породена от преден конфликт с друга вселена “, споделя Тиантиан Юан, астроном от университета Суинбърн в Австралия и първи създател на проучването.

Проверявайки характерностите на R5519, Юан и нейният екип започнаха да набират улики за това по какъв начин се е образувала. Те изключват гравитационните талази или галактическите сливания поради необикновената конструкция и наоколо откриват една сателитна вселена – G5593. Те подозират, че този галактически комшия е вселена „ нахалник “, която може да се е сблъскала с R5519 преди към 40 милиона години.

Двете галактики най-вероятно са се удряли една в друга като „ космически бикове “ и евентуално R5519 към този момент е имала личен диск от звезди. Докато G5593 се е процедила през галактиката, с това е разцепила диска в средата му и по този метод е почнало отклонение на звездите от центъра към периферията, както се вижда на илюстративния GIF нагоре.

„ Колизионното формиране на пръстеновидните галактики изисква наличието на тъничък диск, който да бъде рискуван, когато конфликтът се случи “, споделя в изказване Кенет Фрийман, астроном от Австралийския народен университет и един от съавторите на отчета.

Ако R5519 е породена от голям конфликт, това значи, че сме попаднали на извънредно рядко галактическо събитие. Само една от всеки 10 000 галактики в нашата галактика е образувана по подобен метод. По-специално, ранната Вселена е била доста по-пренаселена, тъй че е допустимо преди тези конфликти да са били доста по-чести, което ненапълно изяснява феномена.

Астрономите ще би трябвало да съберат повече данни, с цел да са сигурни, че пръстеновидната вселена е породена от конфликт, а не от естествена еволюция. Авторите на публикацията ползват неотдавна пуснати изображения от НАСА и споделят, че следващи изображения, които ще бъдат снимани след стартирането на телескопа Джейм Уеб, могат да разрешат всички не отговорени въпроси. Юан споделя, че към този момент са попадали на пръстеновидна вселена, породена от преден конфликт, която е с един милиард години по-стара от сегашната.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР