kaldata.comИдеята за възможността да бъдем невидими винаги е възбуждала човешкото

...
kaldata.comИдеята за възможността да бъдем невидими винаги е възбуждала човешкото
Коментари Харесай

Учени създадоха материал, който може да ни прави невидими

kaldata.com

Идеята за опцията да бъдем невидими постоянно е възбуждала човешкото въображение, само че съвсем постоянно тя е възприемана като приказен идеал. С научния прогрес и създаването на нови технологии обаче, тази фикция, може да се трансформира в действителност.

Последната такава разработка се назовава Quantum Stealth и е развита от канадската компания за камуфлажден дизайн Hyperstealth.

Материалът е тъничък почти колкото лист хартия, разходът за производството му е дребен и не изисква никакъв източник на сила за действието и невидимите му свойства. Щитът, направен от въпросния материал употребява добре известно във физиката събитие – лентикулярни лещи. За вас може това да не приказва нищо, само че си спомнете всичките „ оптични илюзии “, които сте виждали в интернет – всички тези изображения, които под избран ъгъл наподобяват по този начин, като че ли се движат.

По сходен метод материалът може да пречупва светлината под подобен ъгъл, че са се виждат предметите ситуирани единствено доста покрай него или доста надалеч. По този метод човек или различен обект подложен зад материала стартира да наподобява незабележим. Материалът има необятен диапазон на обсег и пречупва светлината от ултравиолетовия до инфрачервения диапазон. Имайки поради ниската резолюция на камерите, които работят отвън забележимата част на спектъра, и точно заради това резултатът става доста по-засилен и з

Материалът не се въздейства от цветовете, които биват скривани зад него, само че се въздейства от фона. Именно заради това не е идеален – когато има сложено нещо зад него, то е видимо, само че единствено като слаб контур – не могат да бъдат дефинирани неговата форма, цветове и габарити, нито елементи.

 



 

По технологията се работи през последното десетилетие, от 2010 година насам от откривателя Гай Крамър от компанията Hyperstealth, който по-късно работи с военни организации, с цел да я доразвие. Крамър неотдавна получава четири патента за тази и свързани с нея технологии и разгласява серия от видеа по какъв начин работи.

И до момента в който детайлите са конфиденциални, физиката зад метода е извънредно праволинейна. Използва се принцип, прочут като закон на Снелиус. Всеки материал има характерен показател на изкривяване, обвързван със скоростта на светлината в материала, в съпоставяне със скоростта на светлината във вакуум.

Този резултат може да се следи доста елементарно в случай че вземете чаша вода и поставите лъжица в нея – лъжицата ще наподобява огъната. Заради същия резултат басейните наподобяват по-плитки, в сравнение с са. Когато светлината се движи сред две среди, ъгълът, по който се движи се трансформира съгласно показателя на изкривяване. Така че е допустимо да се конструира материал, който има мъртва точка. И тъкмо по този начин се получава резултатът на непрозрачност.

абележим, когато материалът се следи през такива устройства.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР