“Каквото искахте, дадохме го”, заяви пред кмета на селото Бойко

...
“Каквото искахте, дадохме го”, заяви пред кмета на селото Бойко
Коментари Харесай

Reuters: Българският премиер ухажва избиратели с инфраструктура в твърда изборна битка

“Каквото искахте, дадохме го”, съобщи пред кмета на селото Бойко Борисов, облечен в кожено яке и опасан от група поданици, посрещнали робство на селския площад в слънчевия пролетен ден.

Местната инфраструктура е най-важното нещо за жителите.

“Върнахте ни назад към живота. Бяхме изгубили вяра тука”, показва Ибрахим Емин, строителен служащ, който се обърна към Борисов с прослава към скорошните усъвършенствания.

61-годишният Борисов, наедрял някогашен пожарникар и телохранител, чията дясно-центристка партия ГЕРБ ръководи България от близо десетилетие, пропагандира гласоподавателите с онлайн предавания на премиерските обиколки по автомагистрали и строителни обекти. Борисов оказва поддръжка на бедните райони, какъвто е Света Петка със солидни държавни разноски и пари от Европейски Съюз.

Социологическите изследвания демонстрират, че ГЕРБ остава най-голямата партия в Народното събрание - декларираната поддръжка е сред 28-29%. Има обаче спад в доверието - преди 4 години поддръжката е била 33.5%. Проучванията обаче демонстрират, че Борисов ще се сблъска с по-фрагментиран парламент, което ще затрудни съставянето на съдружно държавно управление.

Това от своя страна може да попречи на опцията най-бедната членка на Европейския съюз да се възползва от фонда за възобновяване след короанкризата, който е в размер на 750 милиарда евро.

Корупция

Проучванията сочат, че главната опозиционна партия - тази на социалистите, получава поддръжка сред 20-22%. Партията, основана през 2019 година от известния ефирен водещ Слави Трифонов е посочена като трета политическа мощ с към 13% от гласовете, следвана от партията на етническите турци Движение за права и свободи.

По време на предходните си три мандата Борисов съумя да задържи външния дълг невисок, да усили дълъговете и да надзирава огромни инфраструктурни разходи и да се увери, че страната ще влезе в чакалнята на еврозоната.

Но серия от корупционни кавги - включително и изтекли фотоси от спалнята му, на които се вижда по какъв начин той спи с револвер, а в нощното му шкафче има пачки от 500-еврови банкноти и златни кюлчета, шокираха обществото в страната и известността на Борисов спихна.

Премиерът опрепдели фотосите като подправени и аранжирани от политическите му съперници за да го злепоставят. Борисов отлича да има скрити благосъстояния. Много гласоподаватели обаче са разочаровани от върховете, които страната регистрира в битката с корупцията от 2009 година насам - интервалът, в който Борисов ръководи. Тогава той дава заричане да се бори с мафията и да постави завършек на властта на олигарсите.

България е най-корумпираната страна в Европейски съюз съгласно данните на “Трансперънси интернешънъл”. Европейската комисия насочи рецензии към София поради неуспеха в осъщсетвяването на правосъдна промяна и повдигането на обвинявания на лица по високите властови етажи, свързани с корупция.

Антиправителствени митинги раздрусаха България през миналата година. Демонстрациите дадоха подтик на партията на Трифонов, макар че той не участваше в митингите. Подкрепа има и към други две опозиционни партии от митингите, борещи се за място в Народното събрание. Трифонов, чиито концерти са изпълнени с доста национализъм и притеглят хиляди почитатели, се афишира срещу всяка коалиция с главните партии.

Междувременно, назад в Света Петка, гласоподавателите остават фокусирани върху локалните проблеми.

" Надявам се, че той (Борисов, бел.ред.) може да ми помогне ", показва 59-годишната Фатиме ДАлова, която 30 година чака локалните управляващи да построят път до къщата й.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР