Каквото и да си говорим, езерото Хилиър, разположено на един

...
Каквото и да си говорим, езерото Хилиър, разположено на един
Коментари Харесай

Розово езеро е природен феномен: Привлича стотици хиляди туристи

Каквото и да си приказваме, езерото Хилиър, ситуирано на един от островите в Австралия, е необикновен естествен феномен. Не инцидентно то притегля туристи от целия свят. Намира се едвам на няколко крачки от океана и е оцветено (съвсем естествено!) в яркорозов цвят, написа obekti.bg. Първоначално учените допускаха, че психеделичната багра на водния басейн се дължи на комбинацията от морска сол и високите равнища на сода бикарбонат, която се среща във водите на езерото. Наскоро обаче австралийският микробиолог Кен Макграф съумя да потвърди, че този неповторим цвят на водата е вследствие от на така наречен халобактерии (Halobacteriaceae) и други родствени микроорганизми, способни да живеят в среда с високо наличие на сол.

Освен това в езерото са открити бактерии Dechloromonas Aromatica, които унищожават съединенията в химични разтворители. Учените считат, че те са останали във водоема от началото на ХХ век, когато към езерото е имало произвеждане на кожени произведения. Халобактериите са едни от най-древните жители на нашата планета.

За първи път са изолирани при започване на предишния век от микрофлората на лиманната тиня, само че систематичното им проучване почнало чак в края на второто десетилетие на ХХ век. На продуктите, консервирани с потреблението на огромно количество сол, може да се забележи червеникав налеп, който се появява в резултат на активността на този вид микроорганизми.

От птичи взор езерото Хилиър наподобява блестящо, бонбонено розово. Погледнато от брега обаче, то е по-скоро транспарантно, нежнорозово. Бреговете му са покрити със солни наноси, изхвърлени от извънредно солените води на неповторимия естествен феномен. Неговите води не са отровни и в тях може даже да се плува.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР