Каквото и да се случи с китайската икономика, САЩ могат

...
Каквото и да се случи с китайската икономика, САЩ могат
Коментари Харесай

Отсъствието на Си е най-голямото предимство за Байдън на Г-20 в Делхи

„ Каквото и да се случи с китайската стопанска система, Съединени американски щати могат да оказват помощ за финансирането на вашето развиване “.

Такова е посланието към световния Юг, което президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще насочи на срещата на върха на Г-20 в Индия този уикенд, написа в разбор Reuters.

Въоръжен с парични средства на Световната банка и обещания за непрекъсната ангажираност, Байдън се надява да убеди бързоразвиващите се стопански системи в Африка, Латинска Америка и Азия, че има опция на китайския план " Един пояс, веднъж ", добавя Reuters и отбелязва главното преимущество на американския водач:

Китайският президент Си Дзинпин няма да участва на срещите.

Макар Байдън да съобщи, че е " отчаян ", отсъствието на Си в миг, когато китайската стопанска система се разклаща, дава опция на Вашингтон да промени дневния ред на политическия клуб, който се бори да подчини.

В центъра на вниманието на Байдън са предложенията за промяна на Световната банка и увеличение на финансирането на помощта на кредитора за климата и инфраструктурата в разрастващите се страни, което би освободило стотици милиарди долари ново финансиране за безплатни средства и заеми.

" Отсъствието на Си от Г-20 дава опция на Съединени американски щати да се възползват от провокациите, които икономическият спад в Китай ще има за разноските за " Един пояс, веднъж ", разяснява Зак Купър, старши помощник по въпросите на Азия в Американския институт за предприемачество.

" Но въпросът е дали Съединени американски щати ще съумеят да се включат. "

Десетилетната самодейност на Си Дзинпин " Един пояс, веднъж " изигра своята роля. Китай е дал стотици милиарди долари като част от плана, който планува финансиране на по-голямата част от инфраструктурата в най-вече разрастващите се страни. Въпреки това през последните години заемите пресъхнаха и доста страни се борят да изплатят задълженията си, защото лихвените проценти се покачват, се споделя още в разбора.

На този декор, Вашингтон счита, че Световната банка би могла да отговори на потребностите на световния Юг и да обслужва личните му ползи.

" Дори последната администрация – най-големият песимист на всичко това, влага в задгранична помощ, тъй като тези вложения са в персонален интерес на Съединени американски щати и е вярно да се създадат ", безапелационен е Джейк Съливан, консултант по националната сигурност на Байдън, визирайки администрацията на някогашния президент Доналд Тръмп.

Но когато предишния месец Белият дом изиска от Конгреса парични средства за финансиране на напъните, той съобщи, че е " от значително значение да предложим надеждна опция на насилственото и неустойчиво кредитиране и инфраструктурни планове на Китайската национална република за разрастващите се страни по света ".

Байдън залага във външната си политика на опълчване на войната на Русия в Украйна, ръководство на конкуренцията с Китай и възобновяване на съюзите на Съединени американски щати, подценени от предшественика му Тръмп, евентуалния републикански конкурент на демократа на президентските избори през 2024 година

Тези старания намират триумф измежду обичайните сътрудници на Съединени американски щати, само че срещат по-малък отзив измежду разрастващите се страни, в това число Бразилия, Индия и Южна Африка, които се пробват да избегнат турбуленцията от споровете на Вашингтон с Пекин и Москва, даже когато се стремят към по-големи западни вложения.

" Трябва да можем да маневрираме, без да вземаме страна, както направихме с войната в Украйна ", сподели Хулу Мбата, някогашен консултант по външна политика на южноафриканския президент Сирил Рамафоса.

От своя страна Си също намира нови способи да ангажира развиващия се свят, като през май беше хазаин на среща на водачите от Централна Азия. Миналия месец изрази ангажираност и на срещата на БРИКС, включваща Бразилия, Русия и Индия Китай и Южна Африка.

Очаква се Си да взе участие и в срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие (АТИС) в Сан Франциско през ноември, където има възможност да се срещне с Байдън, приключва анализът на Reuters.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР