Какво ще се случи с цените в търговската мрежа и

...
Какво ще се случи с цените в търговската мрежа и
Коментари Харесай

След приемането на еврото: Какво ще се случи със заплатите ни и с цените?

„ Какво ще се случи с цените в комерсиалната мрежа и с възнагражденията ни? “

Това е първият въпрос , който съгражданите ни си задават, когато бъде издигнат въпроса за въвеждането на еврото в България през 2025 година. В Европейския съюз има 27 страни, от които 20 са в еврозоната . Нито една страна обаче не е приемала общата валута с минимално заплащане по-ниско от 500 евро , какъвто е казусът със страната ни. Икономисти считат, че няма заплаха заплатите да бъдат намалени , защото ще бъдат пресметнати съгласно закрепения все още курс на еврото. В подобен случай, в случай че възнаграждението е равно на 1000 лв., то ще е равностойно на 512,82 евро .

„ Не се разискват тези работи. Като му пристигна времето и часът, тогава към този момент ще се разбере всичко защо става въпрос “ , разяснява Здравко Кирилов .

В момента има доста въпроси и неясноти . Николай Митов съобщи пред „ БНР “: „ Как би била изравнена или както приказват „ 1 евро – 1 лев “, но то в действителност не е по този начин. То 1 евро е 2 лв.. Стандартът в България е прекомерно невисок за приемане на евро. “

Специалистите са безапелационни – възнагражденията ще бъдат преизчислени по закрепения във валутен ръб курс на лв. към еврото или 1.95 лв. за 1 евро . Няма риск служащите да бъдат подведени и размерът на заплатите им да падне при превалутирането. Икономистът доцент Елена Ставрова уточни, че това е невероятно, защото са вследствие на облигационни взаимоотношения . По думите й всеки, сключил трудов контракт , е наясно, че това е контракт и той не може да бъде нарушен от едната страна. Според нея няма мотив за безпокойствие.

И до момента в който при възнагражденията всичко е закрепено, то при преизчисляването на цените в комерсиалните мрежи нещата не стоят по този начин. По този мотив доцент Ставрова сподели: „ В този случай бизнесът взима решения, бизнесът търси способи да ограничи рисковете и там закръгляването ще бъде направено негарантирано със закон. Разбира се, страната би могла да се поучи от опита на тези, които към този момент го направиха, като Хърватия да вземем за пример, и да задължи за един не едномесечен, а едногодишен интервал бизнесът да слага цените на продаваните артикули на рафтовете в двете изражения – левово и еврото. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР