Какво ще се случи с границата между Ирландия и Северна

...
Какво ще се случи с границата между Ирландия и Северна
Коментари Харесай

При липса на сделка за Брекзит, Великобритания ще спазва правила на европейския пазар

Какво ще се случи с границата сред Ирландия и Северна Ирландия е една от трите съществени тематики, за които Брюксел и Лондон би трябвало да се спогодят във връзка с Брекзит. (Другите две – правата на жителите и финансовите отговорности на Лондон).

Еврокомисията искаше да записва задоволително огромен прогрес по тези въпроси, преди да извърши желанието на Лондон да стартират диалози за бъдещите търговски връзки. Днес ръководителят Жан-Клод Юнкер съобщи, че напредъкът е задоволителен и втората фаза на договарянията може да стартира.

Ето какво се схванаха екипите от двете страни на Ламанша във връзка с границата.

Въпросът за нея е един от най-деликатните както в правно, по този начин и в политическо отношение. Ако Англия излезе от Митническия съюз и единния пазар, както до момента е заявявала желание, границата би трябвало да се затвори – най-малко по този начин гласяха анализите на специалисти до момента.

В съглашението Англия изрази няколко стремежи:

- Да отбрани действието на Белфасткото съглашение и институциите и приложенията му, както и да избегне основаването на " твърда " граница, в това число градежа на инфраструктури и инспекции.

- Да вземе поради участието на Ирландия в Европейски Съюз и съответните ѝ права и отговорности, свързани с единния пазар и Митнически съюз.

- Да вземе поради и своя вътрешен пазар и мястото на Северна Ирландия в него, както и подтекста на излизането от общия европейски пазар.

" Според съглашението тези сделки би трябвало да бъдат поддържани при всевъзможни условия, без значение от природата на бъдещото съглашение сред Европейски Съюз и Англия ", написа тя. Споменават се " характерни решения " за " неповторимите условия " на остров Ирландия.

При липса на решение, Англия ще съблюдава напълно някои правила на вътрешния пазар на Европейски Съюз и Митническия съюз, които в този момент или в бъдеще, поддържат съдействието сред Севера и Юга, цялата стопанска система на острова и отбраната на Белфасткото съглашение.

При неналичието на решения, както е посочено в предния параграф, Англия ше подсигурява, че сред Северна Ирландия и останалата част от Кралството няма да има нови регулаторни бариери, с изключение на по решение на локалните управляващи.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (119)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР