Какво се случва с парите ни за втора пенсия, които

...
Какво се случва с парите ни за втора пенсия, които
Коментари Харесай

Какво се случва с парите ни за втора пенсия

Какво се случва с парите ни за втора пенсия, които трупаме в частните пенсионни фондове? Последните данни на Комисията за финансов контрол демонстрираха, че активите на универсалните пенсионни фондове, където се обезпечават наложително всички, родени след 1 януари 1960 година, са намалели с над 800 милиона лв. от началото на годината.

В края на предходната година активите на фондовете са били в размер на 16,76 милиарда лв., а към края на юни тази година те понижават до 15,94 милиарда лв.. Става въпрос за парите на 3,9 млн. българи. Всеки месец 5%от прихода имотива катоосигурителнавноска точно в частните универсални пенсионни сдружения, с цел да се натрупа като втора пенсия.

Отново данните на КФН сочат, че шест от 9-те фонда за наложително в допълнение пенсионно обезпечаване са с негативна рентабилност за интервала 30 юни 2020 година - 30 юни 2022 година

„ Нищо не е изгубено, нищо не е изчезнало. Това е счетоводна оценка на активите към дата за съответен миг. И това не е загуба “, безапелационна е Даниела Петкова,член на УС на Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване и ръководител на УС на ПОК " Доверие ".

„ Счетоводната оценка по пазарни цени е към даден миг, и тук наблягам, че в края на всеки ден тази оценка е друга. Колко % е негативната рентабилност към даден миг значи, че в случай че към този миг продадем всички активи, които се намират в портфейла на пенсионните фондове, тогава ще имаме тези, няма значение какъв брой милиона, по-малко.

Казвам, че няма значение, тъй като ние нищо не сме продали, нямаме желание да продавамеи ще изчакаме, както постоянно се е случвало по време на рецесия, когато цените на всички вложения се възстановят, което сигурно ще се случи. Нека не тормозим хората с това, че са им изчезнали парите. Нищо сходно няма “, изяснява Петкова.

„ Към момента на пенсиониране всеки ще си получи парите -толкова, колкото са “, безапелационна е Даниела Петкова. „ Към момента на пенсионирането пенсионните сдружения са задължени със лични средства да обезпечат на клиентите си да имат в партидите си не по-малко от сумата, която са внесли в тези партиди през всичките години, в които са се осигурявали, плюс позитивен приход, еднакъв минимум на всички такси, които сдружението е събирало през целия интервал “, добави тя.

По думите й това значи гаранция за нулеви такси към моментана пенсионирането. Според нея, в случай че приказваме за терзания от позиция на сегашната обстановка с негативната рентабилност, то доста по-голям риск има за сдруженията, в сравнение с за хората. Защото, в случай че не се възстановят тези пари, сдруженията би трябвало със лични пари да попълнят партидите на хората.

„ Това е рентабилност, това не е загуба и ще дам образец с държавните облигации, които са една основна част, да не кажа най-голямата част от портфейлите на пенсионните фондове. От началото на годината на всички държавни облигации, освен на България, в целия свят, по отношение на инфлацията, с това, че централните банки покачват лихвите, цените им падат и им се усилва доходността.

Защо споделяме, че това е рентабилност, а не загуба – всяка една от тези излъчвания все още имапринос към негативната рентабилност, тъй като са им спаднали пазарните цени, само че когато пристигна падежът на съответната държавна облигация, без значение какъв брой й е паднала цената, ние ще си вземем номинала със съответната рентабилност, която има към тази емисия и тяе позитивна “, уточни Даниела Петкова.

И припомня, че пенсионните фондове не минават за пръв път през рецесии. През 2008 - 2009 година негативната рентабилност на пенсионните фондове в България беше стигнала до над 20%. Но се възвърне през идната година до степен, до която освен се компенсираха тези 20-25%, само че и към края на предходната година, общо за целия интервал на време, доходността е позитивна.

Според нея единствените хора, които сега имат проблем с негативната рентабилност, са тези, които се пенсионират. Защото те действително оперират с парите си от самостоятелната си партида, доколкото все още на пенсиониране каквото има в самостоятелната партида на индивида се трансферира в новосъздадения фонд и в този случай.

„ Да, ние прехвърляме по-малко пари. Но дано не бъркаме доходността на огромните фондове и в които са парите на всички обезпечени, с новите фондове, които са за погашение на пенсии. Новите фондове нямат такава негативна рентабилност, тъй като са нови и в тях не е имало принадлежности от предните години, които в този момент да оценяваме по по-ниски пазарни цени “, изясни специалистът.

„ За да компенсираме хоратаза това, че сега, в който се пенсионират, влизат с евентуално по-малко пари, само че не по-малко от сумата на брутните им вноски, което се отразява на размера на първата им пенсия и тя еедна концепция по-ниска, в сравнение с би била, в случай че не беше тази негативна рентабилност, по тази причина законът е регламентирал, чевсяка година всички пенсионноосигурителни сдружения актуализират пенсиите. И защото доходността в тези новосъздаденифондове въобще не е такава като в огромните фондове, ние доста се надяваме, че ще можем да компенсираме тези хора с една актуализация на пенсиите, която да обере тази разлика “, добави Даниела Петкова.

„ Доверие “ актуализира пенсиите на 1 април с от плюс 0,5% на няколкодневните пенсионери до 7% на тези, които се бяха пенсионирали септември предходната година “. Следващия 1 април ние още веднъж ще ги актуализираме и досегашните резултати, които имаме от вложенията на фонда за погашение на пенсии, ни карат да бъдем уверени, че още веднъж ще има актуализация с позитивна рентабилност “, сподели ръководителят на пенсионното сдружение.

От септември предходната година пенсионните фондове започнаха да изплащат втори пенсии. Първите данни демонстрираха, че хората теглят най-вече парите си разсрочено или едновременно, тъй като към момента нямат задоволително натрупвания в партидите си заради по-краткия интервал, в който са се осигурявали в тях. Затова и малко на брой получават пожизнена пенсия.

Според калкулации на специалисти, с цел да могат хората в този момент да получават пожизнена пенсия от втория дирек, би трябвало да имат сред 13 000 и 14000 лв. в партидата си. Причината е повдигането на минималната пенсия от 1 юли на 467 лв.. Нужната сума, с цел да се получава пожизнена пенсия от втория дирек, ще пораства с всяко нарастване на минималната пенсия.

„ Ние през цялото време не бяхме съгласни да се обвързва размерът на заплащането от втория дирек с минималната пенсия. Защото това са политически решения, които не трябва да имат нищо общо с парите, които ние изплащаме на хората “, сподели Петкова.

По думите й с всеки ден се вижда увеличение на броя на пенсиониращите се хора и усещането й е, че към този момент те са удовлетворени от това, което могат да получават като втора пенсия. Забелязва се и още една наклонност - след всеки идващ месец първите пенсии, които отпускат, имат наклонност на нарастване. Според специалиста тази наклонност ще продължи, до момента в който се появи първият човек, който има 37-40 години обезпечаване във втория дирек. Тогава към този момент може да се съди дали пенсиите от втория дирек дават отговор на първичния му план.

Осигуряващите се в универсалните пенсионни фондове имат право да трансферират парите си в държавното публично обезпечаване, в случай че сметнат, че по този начин ще получават повече пари. От 1 януари 2022 година до 31 декември 2025 година човек ще може да промени обезпечаването си до 1 година преди навършване на пенсионна възраст по член 68, алинея 1 на КСО. От 1 януари 2026 година до 31 декември 2030 година срокът се удължава на 2 година От 1 януари 2031 година до 31 декември 2035 година става 3 година, от 1 януари 2036 година до 31 декември 2037 година - 4 година, а след 1 януари 2038 година - 5 година

„ Няма нито една рационална причина, в случай че човекне е пред пенсия, без значение от доходността на пенсионните фондове, да си трансферира парите в Национален осигурителен институт. Законът дава безвъзмездна алтернатива – може да ги трансферира, може и да не ги трансферира. Но нито ще му се увеличи държавната пенсия, в случай че ги трансферира, нито средствата му във втория дирек ще станат повече или по-малко, в сравнение с са “, безапелационна е Даниела Петкова.

По думите й смисъл за прекачване в първия дирек има единствено за тези хора, които директно преди да се пенсионират от първия дирек, имат информация какъв брой би била пенсията им от първи дирек и дали понижението, което ще им създадат, в случай че си запазят парите във втория дирек, ще бъде по-високо, в сравнение с парите, които ще получават от втори дирек. Педи пенсиониране никой няма никакъв интерес, добави тя.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР