Какво се случва, когато на едно място се съберат няколко

...
Какво се случва, когато на едно място се съберат няколко
Коментари Харесай

Не е мираж: Дигитална индустрия в помощ на младите хора от Северозапада

Какво се случва, когато на едно място се съберат няколко млади, амбициозни и обществено ангажирани хора в Северозапада? Получава се екипът на „ “, които имат задача - основаване на IT общество във Враца, което посредством качествено обучение дава опция на младежите в тази част на България, където опциите са по-ограничени, а фамилиите са в по-голяма степен в риск от беднотия и обществено изключване, да работят предизвикателна и добре платена работа в IT бранша. Каузата им продължава да набира скорост с годините и още повече през днешния ден – в изискванията на световна пандемия, като концепцията е от ден на ден хора посредством добитите познания и умения да могат да си разрешат добър стандарт на живот в родния си град, без да се постанова да го напущат, а също и опция за работа от у дома.

“ стана победител в първото издание на най-голямата обществено виновна самодейност на Нова Броудкастинг Груп „ ПРОМЯНАТА “. През 2020 година, в изискванията на международна пандемия, Нова Броудкастинг Груп и Reach for Change България предизвикват особено издание на състезанието. То ще се концентрира върху поддръжката на най-уязвимите – децата и младежите, които са най-тежко наранени от рецесията. Организации с нестопанска цел, които имат потвърдено решение на проблем, пред който децата и младежите (0-24 години) са изправени вследствие на пандемията, могат да аплайват като попълнят онлайн формуляр до 17 август на:

Как се оправят с COVID-19 рецесията, какви са новите им амбициозни планове, ориентирани към младежите в града, както и опциите и вероятностите, които дават – за всичко това за Dariknews.bg описа един от създателите на „ “ Емилиян Кадийски:
 Враца Софтуер Общество
Прекрасна е вашата самодейност да помагате за достъпа до познания и умения в тази област на децата и младежите и от по-малките обитаеми места. Разкажете ни малко повече за това какво тъкмо вършиме.

Развиваме цифрова промишленост във Враца. Опитваме се да бъдем положителния образец, който да последват мнозина. Целеустремени сме към това да осигурим добра подготовка на хора от всевъзможни възрасти провеждайки годишно нашите образования: 9-месечен курс по Програмиране, 4-месечен курс по Дигитален маркетинг, а от тази година и 6-месечен курс по Дигитален дизайн. Всяка година над 100 индивида вземат участие в образованията, измежду тях има възпитаници в гимназия и хора, приключили учебно заведение. Учениците постоянно вземат участие в национални ИТ надпревари и събития. Стремим се в един миг да затворим цикъла - от една страна да дадем опция за образование и от друга - да осигурим работни места, които да попълнят нашите курсисти. За последните 5 години 4 цифрови компании отвориха офиси във Враца и над 30 индивида работят в тях. Последните 2 години си партнираме с и с тях организираме курсове за 6-11 годишни. Миналата година направихме и споделено работно пространство:

През 2020 година се оказахме в изискванията на световна пандемия. Как и дали ви се отрази рецесията поради ковид, промени ли се по някакъв метод активността ви?

Оказа се, че би трябвало да преустановим физическите визити на нашите образования и да отложим всички планувани събития за неопределен срок в бъдещето. В рамките на 2 седмици преминахме в онлайн форма на образование с множеството курсове. И забавното е, че там резултатите на курсистите по-скоро се покачиха. Най-предизвикателно за нас сега е това, че обстановката е доста променлива и мъчно можем да планираме бъдещи събития и курсове. Все отново имаме подготвеност за онлайн образования и есента продължаваме. Дори планираме да употребяваме обстановката, с цел да включим повече хора от околните обитаеми места. Кандидатстването за курсовете по програмиране към този момент е отворено на уеб страницата ни:
 дете компютър iStock/Getty Images
А по какъв начин съгласно Вас се отразява COVID-19 върху най-уязвимите измежду нас - децата и младежите, с които и Вие работите?

В нашите курсове идват главно възпитаници, които имат висока мотивация да учат и те съумяват да намерят метод да поддържат високо равнище и по време на епидемията. За дребните възпитаници в е по-трудно, защото те се нуждаят от подпомагане от родители и въпреки всичко имахме висока интензивност в онлайн образованията и с тях. Междувременно започнахме самодейност в помощ на учители и родители, за това по какъв начин добре да боравят с устройствата с които разполагат и действително да могат да вземат участие в образователния развой качествено. Направихме Facebook група за шерване на опит и също по този начин събрахме положителни практики от разнообразни учебни заведения в района.

Кои са най-големи ви триумфи досега и какво ви следва?

Големите ни триумфи се състоят в това, че хората към този момент ни познават и се доверяват от ден на ден на опита ни, а това е най-ценното. Вече над 5 години се опитваме да съживим района и считаме, че сме на прав път. В града към този момент има три софтуерни компании, а предходната година в града се появи и първата организация за повсеместен цифров маркетинг. В рамките на една година броя им доближи две. Продукта, който предлагаме, става все по-качествен и има добавена стойност.
 компютър чертеж / iStock/Getty Images
Какво се промени за вас след присъединяване ви в самодейността ПРОМЯНАТА?

Ние се включихме в ПРОМЯНАТА в ранен стадий на нашата организация. Когато кандидатствахме бяхме трима запалянковци, които работехме в София като програмисти и уикендите провеждахме безвъзмездни курсове за младежи. Нямахме лична зала и ползвахме такава в Дома на техниката. Участието в ПРОМЯНАТА ни оказа помощ по 3 съществени метода:

 yes  1) Широка медийна известност в народен мащаб, което за Враца е нещо значимо. За съпоставяне в 9-месечните ни курсове по програмиране преди имахме по 40 претендента, а след включването ни в ПРОМЯНАТА към този момент имахме над 120 претендента. Това отключва и доста партньорства, както на локално, по този начин и на национално равнище.

 yes  2) Включване в акселератора на програмата. Там имахме достъп до помощ от специалисти, изпитани запаси за организационно развиване, потребни контакти и мрежа от обществени бизнесмени, с които и до през днешния ден споделяме опит и си оказваме помощ.

 yes  3) Финансова поддръжка, тъй че в границите на 1 година изградихме ИТ център и един човек да се отдаде напълно на идеята на Враца програмен продукт общество и по този начин завъртяхме колелото.
 компютър дете iStock/Getty Images
И най-после... посъветвайте нещо бъдещите претенденти в ПРОМЯНАТА – за какво си коства да аплайват?

Екипът на ПРОМЯНАТА са изключителни експерти и работят с огромна отдаденост. Ако и вие сте такива и развивате обществено предприемачество обвързвано с деца, това е вярното място! Ще развиете своята организация и ще достигнете до повече хора с още по-дълбоко влияние.

 enlightened Желаещите могат да аплайват за присъединяване в ПРОМЯНАТА до 17 август – повече за критериите на състезанието, наградния фонд, стадиите на селекция и формуляра за кандидатстване вижте на
 ПРОМЯНАТА nova.bg
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР