Какво се получава, когато бактериите се хранят с промишлени отпадъци

...
Какво се получава, когато бактериите се хранят с промишлени отпадъци
Коментари Харесай

Бихте ли го носили? Моден бранд предлага кожено яке от бактерии

Какво се получава, когато бактериите се хранят с промишлени боклуци от плодове?

" Жълто кожено яке " надали е първият отговор, който ви хрумва, само че тъкмо това е резултатът от съдействието сред датската фешън марка Ganni и мексиканската компания за биоматериали Polybion.

Блейзърът – уникален първообраз, умислен като доказателство на концепцията за бъдещи сбирки, е направен от бактериална целулоза и вместо да възпроизведе характерностите на кожата, се усеща като нов материал, написа CNN.

" Бяхме впечатлени от обстоятелството, че доста хора харесаха якето, тъй като материалът не наподобява на кожа ", споделя Алексис Гомес-Ортигоза, съосновател на Polybion. " Наистина е елементарно да се разпознае, че не е кожа, само че не е и пластмаса. Създава неповторимо чувство. "

Въпреки че се създава по някои от методите, свързани с обичайна кожа, якето има доста по-малък въглероден отпечатък, без да прави компромис със здравината и дишането на материта, споделят основателите му.

" Това е първото яке, направено от бактериална наноцелулоза ", прибавя Гомес-Ортигоза, " Така че е много значим стадий за промишлеността на биоматериалите. "

Гомес-Ортигоза, който е финансист, основава Polybion през 2014 година с брат си Аксел, който е биотехнолог. Заедно с приятелката си и академик в региона на материалите Барбара Гонсалес в началото се концентрират върху мицела – сходна на корен мрежа от гъбни влакна и откриват пилотен цех за мицелни материали.

След това се случва нещо необичайно.

" Преди 5 години мой другар влезе в кабинета ми и ми сподели буркан с комбуча ", спомня си Гомес-Ортигоза. " От тази напитка изолирахме първата си бактерия. "

Комбуча е все по-популярна ферментирала чаена напитка, а бактериалната биомаса, употребена за изработката на якето, наречена Celium, произлиза от нея. Оттогава Polybion съвсем напълно се ориентира към бактериална ферментация, защото я счита за обещаващ нов източник за висококачествена различна кожа.

За поддържане на бактериите Polybion употребява останки, получени от локални предприятия за произвеждане на консервирани плодове, основно от манго.



" Храним бактериите с плодови боклуци, които са извънредно доста тук, в централно Мексико. Превръщаме ги в храна за бактериите, като прибавяме специфична формула, създадена от нас ", изяснява Гомес-Ортигоза. " След това бактериите се развъждат и основават наноцелулозната матрица като метаболитен непряк артикул, който събираме след две седмици и изпращаме през процедура за дъбене и довършителни работи. "

В противоположен случай плодовите боклуци отиват на сметището, разлагат се и генерират метан – парников газ, който задържа топлота 25 пъти по-силно от въглеродния диоксид. Според Гомес-Ортигоза някои производители също по този начин горят или изхвърлят отпадъците нелегално.

Производството на Celium основава към една четвърт от излъчванията спрямо най-екологичните способи за произвеждане на кожа, а след отчитане на излъчванията, избегнати посредством спасяването на плодовите боклуци, процесът става въглеродно негативен.

След като наноцелулозата бъде събрана, тя се обработва с техники, употребявани от локалните кожарски предприятия.

" Използваме същото съоръжение като в кожарските фабрики за скотски кожи, само че без хром или други токсични химикали ", споделя Гомес-Ортигоза. " Тъй като този материал е органически, той има естествено чувство - диша и се износва сходно на кожа. Това е доста значимо, изключително за първокласните марки. "



Polybion изследва опцията за потребление на Celium за произвеждане на неща разнообразни от текстил, в това число картон, конци, строителна дървесина и даже марли за рани.

" Той има капацитет да се трансформира в необятно публикуван материал за разнообразни приложения. Но към този момент сме фокусирани върху опция на кожата, тъй като считаме, че това има най-кратко време за стартиране на пазара. ", изяснява основателят на материала.

Ако желаете да си купите бактериално яке, ще би трябвало да почакате още малко.

" То е само по рода си и за жалост не се продава ", споделя Лорън Бартли, шеф по резистентност в Ganni.



Ganni, която е поела ангажимент за 50% безусловно понижаване на въглеродните излъчвания в активността си до 2027 година, работи и с други нови тъкани, като задачата е до 2025 година 10% от главната й сбирка да бъде направена от тях. Въпреки това компанията ще продава дрехи, направени от Celium през 2024 година

Дизайнът на блейзъра е същият контур, който Ganni сполучливо показва в предходни сбирки с потребление на обичайни материали.

Такъв е носен от Мишел Обама във версия от органически памук. " Заложихме на жълт цвят, с цел да му придадем същото блестящо чувство и влияние като версиите на блейзера в блестящо розово и зелено, направени от вълна в предходни сбирки ", изясняват от компанията.

Polybion възнамерява сходни планове и с други фешън марки, само че към момента не разкрива имената им.

" Мога да кажа единствено, че работим с най-голямата компания за спортни дрехи в света, както и с три от най-важните първокласни фешън къщи от Франция ", сподели Гомес-Ортигоза.

Модните къщи все по-често изследват новаторски материали като метод да създадат облеклата по-устойчиви.

" Текстилната промишленост изследва селскостопанските и питателните боклуци като жизнеспособна суровина за тази гражданска война на материалите в отговор на климатичната рецесия, като употребява по-добре ресурсите на планетата ", споделя Кейт Голдсърти, професор по дизайн и нововъведения в Университета по изкуствата в Лондон, която не взе участие в Polybion.

" Текстилът, направен от целулоза, сигурно не е нещо ново, само че от ден на ден новаторски компании намират способи за произвеждане на целулозни нишки от отпадъчни потоци. Polybion са взели поради околната среда във всеки аспект на производството си, а веригата за доставки се намира в радиус от 30 благи, като се отнася съществено към локалното произвеждане ", споделя тя и прибавя, че в този момент предизвикването е да се усили мащаба на производството и да се накарат потребителите също да одобряват материалите.

Според Кейт Флетчър, професор в Кралската датска академия, Копенхаген и в Университета на Осло, Норвегия, въпреки че различни материали като Celium са добре пристигнали в гамата материи, обещаващи облекло с по-ниско влияние, те не са решение на казуса за устойчивостта в модата.

" Това предизвикателство се крие другаде: в оправянето с годишното повишаване на мащаба на стилния бранш и намаляването на свръхпроизводството, без което въздействията ще продължат да се усилват, без значение от какъв материал създаваме облеклата ", споделя ученият.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР