Какво се е случило в последните часове преди смъртта на

...
Какво се е случило в последните часове преди смъртта на
Коментари Харесай

Най-добрият гръцки алпинист говори за последните мигове на Скатов

 Какво се е случило в последните часове преди гибелта на умрелия под К2 Атанас Скатов? Какво е било положението преди съдбовното слизане? Отговорите на тези въпроси даде най-хубавият гръцки планинар Антониос Сикарис в извънредно изявление за Огнян Георгиев и " “ от болничното заведение в Скарду в Пакистан, където се възвръща след измръзване.

" Атанас беше доста мощен - потегли от базовия лагер към втория непосредствено. Срещнахме се в Лагер 2 и още веднъж ми сподели, че не се усеща добре и има неприятно предусещане за тази експедиция. Отвърнах му, че няма проблем, тъй като той е доста мощен и техничен ", показа Сикарис. 

" На 4 февруари тръгнахме от Лагер 2. Видях по какъв начин Атанас и неговият шерп доближиха до Лагер 3. На 4 февруари дойдох в Лагер 3 на 7 440 метра. Там срещнах Атанас вечерта. Големият проблем за всички нас беше, че нямаше палатки. Казаха ни, че са оставени три палатки и колове, с цел да ги намерим. Така и не намерихме палатките. Вечерта температурите бяха към -40 градуса - необикновен мраз. Всички останахме на открито и се чудехме по какъв начин ще оживеем. Опитах се да вляза в една палатка, а хората ми споделиха, че няма място. Атанас беше в друга ", добави Антониос. 

" Говорих с Атанас сутринта. Тогава ми сподели, че ще слизаме. Той потегли с неговия шерп. Помня Атанас при спускането. Още първоначално след лагера има надолнище с много градуси, без закрепено въже. Гледах по какъв начин слиза без пикели. Знаех, че е доста техничен и се усеща добре, с цел да тръгне надолу без пикел. През цялото време виждах Атанас, тъй като слизахме дружно. Изведнъж, няма по какъв начин да не помни този миг, не виждах Атанас. Шерпът се върна при мен и ме погледна. Каза ми: " Антонио, Антонио, Атанас падна, Атанас завърши. Загубихме го - падна ". Това е историята. Убеден съм ", описа още той. 

" Атанас е доста мощен, техничен и умел. Най-важното - доста добър темперамент. Проблемът бяха въжетата и зимата. Ти си на открито на -40, представяш ли си какъв брой слаб се чувстваш. Заради гадния мраз си гладен, отпаднал си от височината, студа и всички позитивни старания. Много е елементарно да направиш неточност. Животът е да си знаеш лимита ", заключи Антониос. 

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР