Какво общо имат камилата и ехидната? И двете са бозайници,

...
Какво общо имат камилата и ехидната? И двете са бозайници,
Коментари Харесай

Три различни начина, по които раждат бозайниците

Какво общо имат камилата и ехидната? И двете са бозайници, дружно с още над 5 хиляди типа животни, обитаващи цялото земно кълбо, споделя Кейт Слабоски в този анимиран учебен клип на TED.

Всички бозайници са гръбначни, само че бозайниците се отличават от останалите гръбначни (влечугите, земноводните, рибите и др.) по следните общи признаци, които споделят:

- Постоянна телесна температура (топлокръвни)

- Телесно окосмяване или четина

- Бели дробове за дишане

- Хранене на дребните с мляко

Въпреки тези общи черти, бозайниците имат голям брой биологични разлики и едно от най-забележителните е методът, по който раждат.

Нека стартираме с най-познатите – плацентните бозайници . Тази група включва хората, котките, кучетата, жирафите, слоновете и даже синия кит – най-голямото животно на Земята.

Плацентата е краткотраен орган – компактен диск от богато кръвоснабдена тъкан, който поражда по време на бременността. Прикрепена към стената на матката, тя служи за приемане и предаване на О2 и хранителни субстанции от кръвта на майката към тази на плода посредством пъпната шнур. Плацентните бозайници прекарват в утробата доста по-дълго време, в сравнение с други бозайници. Бременността на синия кит да вземем за пример продължава цяла година.

Плацентата поддържа живота на бебето до самото му раждане, когато се прекъсва пъпната шнур, и новороденото стартира да употребява своите лични дихателна, кръвоносна и отделителна система. С дължина към 7 метра, новороденото синьо китче може незабавно да плува. То прекарва идващите шест месеца, като изпива по 225 литра от гъстото, мазно мляко на мама кит всеки ден.

Междувременно, в Австралия можем да открием различен вид бозайници – двуутробните.

Техните бебета са толкоз мънички и деликатни при раждането си, че би трябвало да продължат да се развиват в така наречен „ торба “ на майка си. Най-малкият представител на торбестите мишки тежи единствено 18 мг при раждането си – колкото 30-ина зрънца захар. Кенгуруто ражда бебе с размера на бобено зърно. Бебето излиза от междинната всред трите вагини на кенгуруто, след което се покатерва в торбата. Там прекарва сред 6 – 11 месеца, като от самото начало суче. Дори откакто бебето кенгуру напусне топлото си леговище, то се връща още веднъж, с цел да суче.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР