Какво мотивира протестите на служителите в градския транспорт в София

...
Какво мотивира протестите на служителите в градския транспорт в София
Коментари Харесай

Спор в студиото на Денят започва между общинските съветници Борис Бонев и Карлос Контрера

Какво стимулира митингите на чиновниците в градския превоз в София и по какъв начин общината да се оправи с високите цени на енергоносителите? По този въпрос спориха в " Денят стартира " общинските съветници Борис Бонев от " Спаси София " и Карлос Контрера от групата " Патриоти за София ".

Според самостоятелния консултант Борис Бонев митингите на чиновниците в градския превоз са политически стимулирани и са свързани с партия ГЕРБ. Той посочи, че поддържа даването на държавна помощ на " Столичен автотранспорт ", само че тя би трябвало да е против промени.

" Протестите са политически стимулирани. Председателят на транспортните синдикати Екатерина Йорданова, която беше измежду най-активните протестиращи, е ръководител на ГЕРБ-жени и е общински консултант от ГЕРБ към този момент четвърти мандат. Дъщеря ѝ е съпредседател на младежките транспортни синдикати, а също и зам.-председател на ГЕРБ - младежи. Тоест, връзката с ГЕРБ е повече от явна. Разбира се, че всеки има право на митинг, само че тук приказваме за една добре проведена конструкция, която през последните месеци обикаляше депата и гаражите, с цел да плаши чиновниците в градския превоз, че няма да имат заплати " - сподели Борис Бонев.

" Протестите на работещите в градския превоз не са политически стимулирани, съответстват с вижданията на общината и интереса на жителите. Няма по какъв начин градският превоз да спре да действа. За задачата е нужна държавна интервенция. В общинският бюджет за следващ път се усили субсидирането на градския превоз от общината, само че тя не може до безспир сама да поема повишаването на енергоносителите. " - е тезата на Карлос Контрера.

Контрера упрекна Борис Бонев, че преди да стане общински консултант, е получил средства по 4 контракта със Столична община за слагането на табели в метрото, които съгласно съветника от " Патриоти за София ", са некачествено изпълнени.

Борис Бонев отвърна, че не става въпрос просто за табели, а за дизайн и създаване на цялостна осведомителна мрежа от знаци в метрополитена, която е качествено изпълнена, на цени под пазарните.

Четирите контракта са на обща стойност 40 000 лева за интервал от четири години.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР