Какво може да се случи за едно десетилетие? Едно дете

...
Какво може да се случи за едно десетилетие? Едно дете
Коментари Харесай

Силвано, пак ли ти?

Какво може да се случи за едно десетилетие? Едно дете да се роди и да приключи началното си обучение, един човек да се построи като персона и един волейболен цикъл да се завърти още веднъж.

Силвано Пранди – индивидът, който стои първоначално и края на това десетилетие. Страхотен експерт на 71 години, минал през всички огромни тимове в Италия, ставал първенец на родината си 4 пъти, печели Купата още толкоз, победител в Шампионската лига с „ Торино “ (или Купа на първенците тогава) и последният човек, който е качвал българския народен тим на почетна стълбичка на огромно състезание.

Силвано Пранди гледаше с горделивост своите момчета през 2009 година, до момента в който те се радваха на бронзовите си медали от европейското състезание. Беше поел тима месеци по-рано, беше направил равномерен преход в поколенията и беше съумял да сътвори колектив.

10 години по-късно още веднъж той ще води „ лъвовете “. След интервала на Пламен Константинов, който се отличаваше с доста предпочитание, само че слаба реализация на другояче положителния проект, италианецът посегна към таралежа и си го пъхна в гащите.
Силвано Пранди още веднъж поема волейнационалите Договорът му е до края на януари 2020 година
Българският народен тим по волейбол не е елементарна материя. В него се борят много неща – предпочитание и отвращение за игра, самочувствие и непрекъснато възприятие на недооцененост, млади и остарели, изтощени и контузени, хрумвания и хъс, предпочитание и мързел. И всичко това се разиграва на, отвън и към игрището, по време, преди и след мач. Скандалите, отказванията, завръщанията и претенциите не са непознати за отбора. От 2014 година с тях се опитваше да се оправи Константинов. И някак не съумя. Използва разнообразни похвати – от молби до откровени псувни, само че все нещо се изплъзваше.

На фона на стоманените му нерви и пряк език, Пранди наподобява жертван. Че по какъв начин ще се оправи с тази група безусловно разнообразни като темперамент момчета един 71-годишен треньор?

Всъщност, може би има светлина в тунела. По-голямата част от волейболистите, които сега носят фланелката на националния тим, получиха първите си спортни екипи с трикольор точно при Пранди. Близнаците Братоеви, Николай Пенчев, капитанът Виктор Йосифов. Те би трябвало да се поклонят до земята на италианеца за шанса, който им сервира на тепсия с първите повиквателни.

В последните години наклонността е ясна – българските треньори не всяват нужния почит у състезателите. Може би повода е, че волейболната общественост у нас е прекомерно дребна и трансформацията от другар или прочут в ментор е сложна. Може би виновност има и тази народопсихология, в която постоянно се появява едно дяволче, което крещи: „ Този ли ще ми каже на мен?! “. Със експертите от чужбина обаче обстановката е друга, а и поради стажа на Пранди, има вяра нещата да си дойдат на мястото и да е ясно кой е шефът в залата.

Отворен обаче остава въпросът с кои състезатели ще работи италианецът. Защото времето тече, 10 години се изнизаха и неговите млади гении не са толкоз млади, а от пресен лъх, който да раздвижи застоялия въздух в българската волейболна зала, потребност има!

Треньорът е на разположение – добър или неприятен, умел или демодиран. Договорът е подписан! От тук нататък въпросът е: „ Къде е тимът? “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР