Какво може да се случи, ако правителството спре работа

...
Перспективата за спиране на работата на правителството на САЩ става
Коментари Харесай

Перспективата за спиране на работата на правителството на САЩ става все по-вероятна с всеки изминал ден, тъй като законодателите все още не са постигнали сделка за удължаване на финансирането след критичния краен срок в края на месеца.

Лидерите на Конгреса от двете страни на пътеката се надяват да приемат краткосрочно удължаване на финансирането, за да запазят светлините включени и да предотвратят спиране. Но изобщо не е ясно дали планът ще успее на фона на дълбоките разделения относно разходите между двете страни и политическите разногласия по въпроси като помощта за Украйна.

Ето какво трябва да знаете, ако правителството спре работа и какво обуславя текущото състояние:

Как може да се предизвика спиране на работата на правителството

Правителственото финансиране изтича в края на деня в събота, 30 септември, когато часовникът удари полунощ и става 1 октомври, което бележи началото на новата фискална година. (Съкращение, крайният срок обикновено се описва като 30 септември в полунощ.)

Ако Конгресът не успее да приеме законодателство за подновяване на финансирането до този краен срок, тогава федералното правителство ще затвори в полунощ. Тъй като това ще се случи през уикенда, пълният ефект от спирането няма да се види до началото на работната седмица в понеделник.

Какво може да се случи по време на спиране

В случай на спиране, много правителствени операции ще спрат, но някои услуги, считани за „съществени“, ще продължат.

Федералните агенции имат планове за извънредни ситуации, които служат като пътна карта за това какво ще продължи и какво ще спре. Засега агенциите все още имат време да прегледат и актуализират плановете си и не е възможно да се предскаже точно как ще бъдат засегнати правителствените операции, ако спирането се извърши в края на месеца.

Правителствените операции и услуги, които продължават по време на спиране, са дейности, които се считат за необходими за защита на обществената безопасност и националната сигурност или се считат за критични по други причини. Примери за услуги, които са продължили по време на минали спирания, включват защита на границите, федерално правоприлагане и контрол на въздушното движение.

Федералните служители, чиято работа се счита за „несъществена“, ще бъдат пуснати в отпуск, което означава, че няма да работят и няма да получават заплащане по време на спирането. Служителите, чиито работни места се считат за „съществени“, ще продължат да работят, но те също няма да получават заплащане по време на спирането.

След като спирането приключи, федералните служители, които са били задължени да работят, и тези, които са били уволнени, ще получат обратно възнаграждение.

В миналото изплащането на заплатата за служителите в отпуск не беше гарантирано, въпреки че Конгресът можеше и действаше, за да гарантира, че тези работници ще бъдат компенсирани за загубените заплати, след като спирането приключи. Сега обаче обратното възнаграждение за отпуснати работници е автоматично гарантирано в резултат на законодателството, ръководено от сенатор Бен Кардин, демократ от Мериленд, което беше прието през 2019 г. Служителите, считани за „съществени“ и задължени да работят, вече получиха гарантирано обратно заплащане след спиране преди това до приемането на този закон.

И федералните служители не са единствените, които могат да почувстват ефекта от спирането.

По време на минали затваряния националните паркове се превърнаха в основна фокусна точка на вниманието. Въпреки че сайтовете на Националната служба за паркове в цялата страна бяха затворени по време на предишни правителствени спирания, много останаха отворени, но със сериозен недостиг на персонал при администрацията на Тръмп по време на затварянето през 2019 г. Някои паркови обекти работеха седмици без предоставяни от парковите услуги услуги за посетители, като тоалетни, боклук събиране, съоръжения или поддръжка на пътища.

„Ако сте държавен служител, това е силно разрушително – независимо дали няма да работите или ще работите“, каза Мая Макгуинес, президент на Комитета за отговорен федерален бюджет, непартийна организация с нестопанска цел. „Ако сте някой, който иска да използва една от услугите, до които не можете да получите достъп... това е силно разрушително. Но за много хора... всички неща, които очакват и са свикнали да виждат от правителството, все още се случват и неудобствата и видът загубено време и пропилени ресурси не са неща, които те виждат и усещат директно.“

Защо САЩ може да се насочат към затваряне

В момента има дълбоко разделение между Камарата на представителите и Сената относно усилията за постигане на консенсус и приемане на законодателство за разходите за цялата година, тъй като консервативните хардлайнери в Камарата настояват за дълбоки съкращения на разходите и противоречиви добавки към политиката, които демократите, както и някои републиканци отхвърлиха като твърде крайно.

С наближаването на крайния срок за финансиране, висши законодатели от двете партии се надяват да приемат краткосрочно удължаване на финансирането, известно на Капитолийския хълм като продължаваща резолюция или накратко CR. Тези краткосрочни мерки често се използват като временно решение за предотвратяване на спиране и печелене на повече време, за да се опитате да постигнете по-широка сделка за финансиране за цялата година.

Не е ясно обаче дали ще има достатъчно консенсус за приемане дори на законопроект за краткосрочно финансиране от двете камари преди края на месеца, тъй като консерваторите в Камарата на представителите се противопоставят на възможността за временен законопроект и заплашиха да гласуват против един, докато изисквайки големи политически отстъпки, които нямат шанс да преминат през Сената.

Битката за помощта за Украйна също може да заеме централно място и допълнително да усложни усилията за приемане на краткосрочен законопроект.

Демократите и републиканците в Сената твърдо подкрепят допълнителна помощ за Украйна, която може да бъде включена като част от временен законопроект, но много републиканци в Камарата на представителите не желаят да продължат да изпращат помощ и не искат това да бъде прикрепено към законопроект за краткосрочно финансиране.

Какво каза Белият дом за спиране?

Тази седмица Белият дом издаде остро предупреждение, че спирането може да застраши важни федерални програми.

В своето предупреждение Белият дом изчисли, че 10 000 деца ще загубят достъп до програми Head Start в цялата страна, тъй като Министерството на здравеопазването и човешките услуги е възпрепятствано да отпуска безвъзмездни средства по време на спиране, докато ръководителите на полети и служителите на TSA ще трябва да работят без заплащане , заплашвайки със закъснения на пътуванията в цялата страна. Спирането също би забавило инспекциите за безопасност на храните от Администрацията по храните и лекарствата.

„Тези последици са реални и могат да бъдат избегнати – но само ако републиканците в Камарата на представителите спрат да играят политически игри с живота на хората и да се задоволяват с идеологическите искания на своите най-крайни, крайнодесни членове“, казаха от Белия дом.

Марни Хънтър, Доналд Джъд и Пайпър Хъдспет Блекбърн от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР