Какво лято да очакваме тази година по морето и ще

...
Какво лято да очакваме тази година по морето и ще
Коментари Харесай

Веселин Налбантов пред ФАКТИ: В хотелите, които предлагат по-високи цени, има повече хора

Какво лято да чакаме тази година по морето и ще имаме ли проблем с неналичието на личен състав. По тематиката приказваме с хотелиера Веселин Налбантов, който е и зам. -председател на Съюза на притежателите в Слънчев бряг и член на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

- Г-н Налбантов, какъв туристически сезон прогнозирате, че ще имаме това лято по отношение на 2021 година?
- Във връзка с това, което се случва към нас, чакам по-лош сезон от предходната година. И се обосновавам. Според мен може да разчитаме само на българите и румънците като евентуални клиенти. Има интерес от Полша, Чехия и други страни, което нека да докара повече хора. Базата ни в Слънчев бряг е голяма, както и по цялото ни Черноморие. Очакваме и дъждовно лято, каквито са прогнозите, а това няма да се отрази добре на сезона. Най-важното и най-неблагоприятното е войната. Някой ще каже, че тя не ни касае, само че тя е близо до нас. Хората четат и виждат. Ние сме прилежаща страна. За мини се приказва, за затворено въздушно пространство, за опасност и така нататък Всичко това въздейства отрицателно на клиентите от Европа. Говорим главно за контингент хора, които не идват у нас за първи път. Имам такива познати. Те четат и си споделят: „ О, в България не е умерено. “
Вижте, на туризма му би трябвало мир, успокоение и предвидимост, а ги нямаме. Когато се приказва, че в този момент би трябвало да разминират мините в морето, с цел да изкарат зърното от Украйна… Какво е това. Хората се питат. Какви мини? Те са покрай пристанището, ма като се откъснат и идват към България…

- Цените за лятото се вършат зимата, когато се продават пакетите. Цената сега настояща ли е?
- Ние, в туристическия бизнес, сме предвидими хора. Цените сега са непредвидими. И за българските контрагенти, и за непознатите цената се трансформира.

- Колко ще се вдигне цената по отношение на тази, която сте заложили през зимата?
- Около 15-20% нагоре може да се вдигнат цените. Дори и сега е доста мъчно да конкретизираме цена. Който сега каже, че може да предвижда цена… Много е мъчно за всички. Предизвикателство е сега да гарантираш качество на храната, тъй като търговците по веригата всеобщо оферират имитиращи артикули. И ги продават на цена, на която вървят качествените артикули. А в една такава обстановка, постоянно отговорни сме ние – в хотелите, тъй като ние оформяме крайния артикул. В миг на рецесия всички сме комплицирани.

- Миналата година, по статистически данни, сме изгубили над милион туристи…
- Тази година може да е по-малко, да имаме растеж на туристите, тъй като няма пандемия. Но, вижте, хората се опасяват по-малко от пандемия в сравнение с от война.

- Какви ограничения се взимат в хотелите по отношение на коронавирус ограниченията?
- Надали съм най-точният човек, който може да ви отговори на този въпрос, тъй като съм малко песимист. Още нямам подушване, изкарах вируса относително леко. Ковид ограниченията предходната година изиграха и дисциплиниращ резултат, като цяло. По отношение на миенето, на персоналната хигиена строго се следи личният състав. Това е положителното, което остана. Очаквам всеобщо по блокмасите да има личен състав, който да подава храната, а не всеки да пипа и да си взима. Да има ограничаване, да има отдалеченост.

- Как се справяте с личния състав?
- Честно да ви кажа, когато се отвори тази тематика, желая да продам всичко и да изчезна. Тази демографска рецесия, която я има в България, е страшна. Нямаме хора, нямаме младежи, нямаме подготвени хора. Аз съм минал през всички стадии в бизнеса и го познавам, само че в този момент няма подготвени хора. С лека ръка затрихме всичко от неприятния социализъм – бази, учебни заведения, учители – няма кой да преподава, практиките. Професионалните образователни центрове ги унищожихме. Виждаме разлигавени възпитаници, които не се интересуват. Виждаме необразовани хора.

- Бежанците от Украйна, които бяха настанени в хотели у нас, ще повлияят ли на наемането на личен състав за сезона?
- Аз съм един от първите хотелиери, който взе украинци пред 5-6 години. Наемал съм и хора от Киргистан. Но… От тези хора, които в този момент пристигнаха, тъй като бягат от войната, работа не се чака. Да, в някой хотели са взели по 10-15 индивида, аз имам трима и очаквам още. Но, разберете, тези хора не са за работа тук. Временно е всичко. В момента имам човек, който е бил шеф, а аз го поставям на обща работа в кухнята. Този човек има половин кг злато по ръцете. Иначе добре работи, оправя се, само че не може той да ми бъде служащ. Нещата желаят образование, само че ние нямаме младежи в страната. Всеки младеж гледа да е IT. Дори и синът ми не желае да се занимава с личен състав. Работи от у дома за едни американци и е добре. Тази наклонност ще се задълбочава, в случай че не се вземат ограничения. А ограничения от страна на страната няма. Много пари се похарчиха, доста ми е ясно това, по образованието от всякакви синдикати. Идват вършат описи и работни групи, зарибяват, че ще вършат образование на личния състав, и бягат. Това е доста ясно на всички. Много пари от Европейски Съюз се изхарчиха, само че без резултат. И в този момент ще берем плодовете на всичко това. Все още има какво да се направи за фрагментите. Ето, в Слънчев бряг има една постройка, която от 40 години стои. В нея трябваше да се направи университет, средно-техническо учебно заведение, професионален образователен център. Все още има фрагменти, които могат за бъдат учители. Но Министерството на образованието нищо не прави. В момента единствено към IT бранша се гледа. За да поднесеш една чорба на клиента, да му се усмихнеш, с цел да си прекара добре почивката, би трябвало експерт. Но никой не обръща внимание на това.

- Колко ще коства седмица на семейство с 2 деца на морето?
- Трудно е да се каже, тъй като всеки си има своя политика. Но най-учудващото е това, че в хотелите, които оферират по-високи цени, има повече хора. Клиентът просто знае, че където има по-висока цена, по-трудно би могъл да бъде лишен от нещо. Не чакам да има някакви фрапантни разлики по отношение на предходната година. Има си клиенти за всяка цена.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР