Какво е знаел Олаф Шолц и кога го е разбрал?

...
Какво е знаел Олаф Шолц и кога го е разбрал?
Коментари Харесай

Най-новият проблем на Олаф Шолц: Прикрил ли е банка заради 47 млн. евро данъци

Какво е знаел Олаф Шолц и по кое време го е схванал?

Отговорите на тези два въпроса могат да предопределят бъдещето на немския канцлер, който ще бъде изправен пред публично следствие за решение от 2017 година, когато като кмет на Хамбург е решил да не събира 47 милиона евро просрочени данъчни отговорности от частна локална банка, упрекната в машинация на държавното управление.
Разпитът на Шолц в петък пред парламентарна комисия в Хамбург щеше да бъде рутинно събитие, в случай че изявления в немските медии в сряда не бяха цитирали нови доказателства, че вътрешният кръг на канцлера е знаел повече за проекта да разреши на банката " M.M. Варбург " гратис отнасяне.

Връщането на фокуса към ръководството на Хамбург идва в доста неприятен миг за канцлера. По-малко от година откакто беше образуван, трипартийният съюз на Шолц със зелените и с демократичните свободни демократи е малтретиран от вътрешни битки, до момента в който се бори да се оправи с голям брой рецесии, провокирани от войната на Русия против Украйна, от дефицит на газ до възходяща инфлация и стопанска система в застой. Близо две трети от германците споделят, че са недоволни от държавното управление, твърди изследване на публичната телевизия, оповестено по-рано този месец.

Шолц, който се кандидатира с заричане да поддържа центристката политика на предшественичката си Ангела Меркел, ръководи със същия внимателен метод в жанр " да изчакаме и да забележим ", който характеризираше нейния мандат. В същото време критиците на Шолц настояват, че актуалният геостратегически срив изисква повече еластичност, стратегическа визия и храброст от най-могъщата страна в Европа.

Това, че Шолц не е политик, който се усеща удобно да реагира в придвижване, още веднъж стана явно тази седмица по време на визитата в Берлин на палестинския водач Махмуд Абас, който упрекна Израел, че е нанесъл " 50 Холокоста " на неговия народ. Шолц, застанал до Абас на взаимна конференция в канцлерството на Германия, не сподели нищо като реакция на думите на госта си, с което провокира стихия от митинги.

Въпреки че болшинството от германците споделят, че като цяло са удовлетворени от работата на Шолц като канцлер, персоналният му рейтинг на утвърждение е в застой и той се подрежда надалеч зад видни " зелени " политици. Фокусирането върху " скелетите от дрешника " от ръководството на Хамбург надали ще обърне тази наклонност.

Скандалът, прочут като " аферата Cum Ex ", разказва широкомащабна машинация от интернационалните банки, търговци и хедж фондове, поискали да им бъдат възобновени налози, които не са платили. В схемата банката " М.М. Варбург " се явява дребен, въпреки и значим състезател.

Аферата преследва години наред Шолц, който беше кмет на Хамбург, а по-късно стана министър на финансите на Германия през 2018 година Твърдението на Шолц, че не е взел участие в решението да освободи банката от отговорностите ѝ и че не може да си спомни да се е срещал с висшето управление на банката по това време, до момента му помагаше да избегне отговорност. Но към този момент не.

Последните разкрития не съответстват с изказванието на Шолц, че решението от 2017 година да не се събират парите на " Варбург " е взето от финансовата администрация на града без политическо влияние. Кеш памет от имейли и поверителни свидетелски показания, в детайли разказани в сряда от проверяващ немски медиен консорциум (включително публичната телевизия NDR, бизнес месечникът Manager Magazin и седмичникът за настоящи събития Stern), разкриват, че както Шолц, по този начин и най-близките му сътрудници са били по-дълбоко забъркани в решението, в сравнение с те настояват.

Най-голямото разобличаване е имейл от основния секретар на Шолц, Жанет Швамбергер, до неговия шеф на кабинета напролет на 2021 година по отношение на искане на парламентарна комисия за елементи по отношение на срещите на Шолц, свързани с " Cum Ex " и " Варбург ".

В имейла Швамбергер споделя, че Шолц, тогавашен министър на финансите на Германия и претендент за канцлер, е трябвало да " реши " (това са нейните кавички) по какъв начин да характеризира поредност от срещи, които той е имал като кмет на Хамбург с сътрудници от Германската социалдемократическа партията (SPD), лобиращи за " Варбург ". В последна сметка Шолц е изпратил неразбираем отговор, и то ден преди чуването.

Впоследствие управляващите откриха повече от 200 000 евро в брой в сейфа на един от чиновниците, с които Шолц се е срещал. Става въпрос за Йоханес Карс, изтъкнат политик от SPD от Хамбург. Самият Карс отхвърли да разкрие източника на парите и е изправен пред наказателно следствие. Такива текат и против няколко други сътрудници на Шолц в Хамбург.

Досега Шолц избягваше наказателно следствие и тази седмица прокурорите потвърдиха решението си да не го проверяват.

И въпреки всичко политическият резултат от това, което разследван почитан чиновник на данъчната работа в Хамбург назова " демонски проект " да помогне на " Варбург ", ще продължи да тегне над канцлера, до момента в който няколко следствия по аферата, както парламентарни, по този начин и наказателни, не престават.

Откакто за първи път породиха въпроси по отношение на ролята му в делото " Варбург ", Шолц оферираше постоянно спорна, от време на време погрешна информация по отношение на честотата и естеството на срещите си с с банкерите и други, свързани с аферата.

По време на миналогодишната предизборна акция той твърдеше, че няма " никакъв жив спомен " за срещите си с основния изпълнителен шеф на " Варбург " Кристиан Олеариус.

Основната отбрана на Шолц е, че в последна сметка банката по този начин или другояче е върнала налозите. Но това се случи единствено тъй като чиновници на федералното финансово министерство анулираха решението на Хамбург и принудиха " Варбург " да заплати.

В светлината на последните разкрития продължаващото гледище на Шолц, което той повтори предходната седмица, че " няма политическо въздействие ", наподобява несъстоятелно. Единственият същински въпрос е дали е знаел за това.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР