Какво е от мъж да се превърнеш в жена, след

...
Какво е от мъж да се превърнеш в жена, след
Коментари Харесай

Петра - транссексуалната българка, която осъди страната ни в Страсбург


Какво е от мъж да се превърнеш в жена, след години на очакване, очаквания и тежки правосъдни борби? И по какъв начин Петър от Горна Оряховица се трансформира в Петра? Историята на това видоизменение беше разказана пред bTV.

През първите 17 години от живота си се е казвал Петър и е бил мъж. От пет години e жена, а новото ѝ име е Петра. Безработна е, има магистърска степен по британска лингвистика и бакалавърска - по приложна филология.

“Всичко си извървях сама и частично с майка ми, която идваше по делата за поддръжка, при експертизите ", споделя Петра.

Снимка: bTV


Тя е първата транссексуална българка, която води дело, с цел да впише смяната на пола в документите си за идентичност. След отхвърли на съда обаче съумява да осъди България в Европейския съд по правата на индивида.

" Решението излезе на 27 септември. С него страната е наказана дефинитивно да изплати обезщетение и да промени документите си в период от три месеца. Вече третият месец върви. Може би ще чакат последния миг, както постоянно “, разяснява тя.

24-годишната Петра Христова е единствената у нас, извървяла цялостния цикъл на биологична промяна от мъж в жена. През януари тази година се е подложила на радикална интервенция за промяна на пола.

Заради компликациите, които среща с българските съдилища, се обръща към юрист, който да я съставлява в Страсбург, а Европейският съд преглежда делото ѝ с приоритет.

Снимка: bTV


„ По това дело беше даден приоритет. От началото на складиране на жалбата съдът в Страсбург реши, че тази тъжба ще се гледа предпочитано. Обяснението е обвързвано с това, че жалбоподатели като Петра са сложени дълго време в една обстановка на правна на неустановеност. Освен това те се усещат унижени, усещат се уязвени и съдът в Страсбург преценя, че тази обстановка не е редно да продължи прекомерно дълго “, разяснява юристът на Петра - Милена Докова.

Присъдата в Страсбург обаче не взема решение проблемите на Петра - полът ѝ е заменен, само че документите ѝ не са. По персонална карта и по паспорт тя към момента е Петър, а това ѝ пречи да си откри работа. Хората пък мъчно одобряват преобразяването и реагират с неуважение.

Жената споделя, че не обича прайдовете и не търси показност. Мечтае да си откри работа и сътрудник. Издава и книга за трансформацията, през която е предходна.

" Няма смисъл да шумим толкоз, а да няма никаква интензивност. При такива, които се назовават деятели, няма никакви резултати. Ето в този момент, който желае да трансформира пола си, след моето дело ще бъде по-лесно “, споделя Петра.

След извоюваното дело и правосъдното решение в Страсбург страната би трябвало да ѝ изплати 7500 евро.

„ Те споделят - не може да бъде позволена смяна на пола в документите за идентичност, полът е подобен, с какъвто едно лице се ражда, не предстои на смяна. Всяка смяна опонира на българския публичен интерес и на нашата национална еднаквост и стопират дотук. Не е ясно какъв е този публичен интерес, не е ясно каква е национална еднаквост “, разяснява юрист Милена Докова.

С парите от компенсацията Петра възнамерява да основе фондация в помощ на хората, които желаят да си трансформират пола.

" Да бъдат смели и да не се отхвърлят, тъй като си заслужава. Това, което следва и отсега нататък, тъй като то не свършва, постоянно си остава в нас това. Това е развой - пожизнен ", разяснява дамата.

След всички тествания Петра се надява на коледно знамение и чака подаръка си - нови документи за идентичност с новото ѝ име.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР