Какво е общото между жп гарите Подуяне, Казичене и Карнобат?

...
Какво е общото между жп гарите Подуяне, Казичене и Карнобат?
Коментари Харесай

Родни жп гари с безплатен интернет, детски кът и топла вода

Какво е общото сред жп гарите Подуяне, Казичене и Карнобат? Ремонтирани с европейско съфинансиране, те към този момент разполагат с най-съвременни улеснения за пасажерите и чиновниците си.

Една от най-важните жп гари в столицата – гара Подуяне, към този момент е изцяло реновирана и конкурентоспособна на други европейски. Строена през 1930 година, по план на именития арх. Панайот Калчев, един от най-известните архитекти на жп гари в България, постройката не е била ремонтирана в никакъв случай след построяването си.
 Министерство на превоза и известията
Заради характерната си архитектура зданието постоянно е употребявано за фон на филми, а след главния му ремонт към този момент може да пресъздава сполучливо 30-те години на предишния век и в по-скъпи кино продукции. Декоративните детайли от постройката са реставрирани и възкресяват духа на този интервал по несравним метод.


Освен с възобновена архитектурна отпратка към предишния век, гарата към този момент разполага и с всички модерни улеснения за пасажерите – климатици, вентилация и топла вода. Има и непрекъснато видеонаблюдение, което обезпечава успокоение на пасажерите.

На гара Казичене, друга гара, минала през главен ремонт, пасажерите също употребяват доста усъвършенствания. Външната фасада и интериорът на гарата са изцяло актуализирани, построено е кафене и ъгъл за деца, инвалидна рампа, както и специфична тоалетна за хора с понижена пъргавина. За някои от пасажерите обаче най-съществен е безплатният интернет, тъй като по този начин незабелязано минава времето до идването на влака, както те самите признават.
 Министерство на превоза и известията
Освен Подуяне и Казичене, с нов образ е и гара Карнобат.

„ Покривът е сменен с напълно нова структура, заменена е фасадата, направена е топло- и хидроизолация, има и централно отопление с климатизация “, изясни Георги Неделчев, шеф на жп гара „ Карнобат “.

Служителите на гарата открояват и едно от най-дългоочакваните инфраструктурни усъвършенствания, а точно подлезите.

„ Едно време не е имало подлези, а това е огромно улеснение за хората “, признава и Керка Ченешева, чиновник в жп гара „ Карнобат “.
 Министерство на превоза и известията
Обновената постройка в Карнобат е открита публично през май 2021 година и от този момент предлага модерни улеснения и услуги на пасажерите, минаващи през нея.
И трите гари са реновирани и осъвременени със средства, обезпечени от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР) посредством Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура ” 2014-2020 година
 Министерство на превоза на съобщенията
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР