Какво е ЛАРП? Какво правят участниците в този тип ролеви

...
Какво е ЛАРП? Какво правят участниците в този тип ролеви
Коментари Харесай

Ролевите игри в реалността през погледа на един културолог

Какво е ЛАРП? Какво вършат участниците в този вид ролеви игри? Дали ги употребяват като средство да избягат от действителността? Могат ли такива игри да се употребяват за просветителни, възпитателни или комерсиални цели и каква би била изгодата от сходни хрумвания?

На тези и други въпроси дава отговор Мария Иванова, създател на книга " Ролевите игри онлайн. Живот in и off game ". Тя е на 24 години, приключила е 9 ФЕГ " Алфонс дьо Ламартин ", бакалавърска степен " Културология " в СУ " Св. Климент Охридски " с дипломна работа на тематика " ЛАРП игрите в България " и магистратура " Културна антропология " в същия университет с дипломна работа " Косплей в България ".

Книгата й за ролевите игри съставлява антропологическо проучване на ЛАРП (от англ. Live action role play - ролеви игри на живо). Културният феномен съществува в България от 2004 година, само че към момента e едва прочут. Мария Иванова го дефинира като " бриколаж от изкуство, тържественост, лечебен способ, ескейпизъм, който учи на социализация, самоотбрана и самонадеяност ".

Интересите й са свързани с изкуството, с фенството, известната просвета и градската история. Обича да написа както лирика, по този начин и прозаичност, а и да снима. Автор е на няколко документални кино лентата, представяни в университета. Част от тях са отдадени на ритуали за гибелта в Ново село, Видинско и на съпоставката сред исторически възстановки и ЛАРП.

Първи конфликт с ЛАРП

Мария Иванова схванала за ЛАРП от лекция на проф. Ивайло Дичев по дисциплината " Увод в културната антропология ". По-късно един от уредниците на български ЛАРП й обяснил, че наподобява доста на импровизационен спектакъл.

Първият ЛАРП, на който отишла бил фентъзи, по " Драконов свят ", (в момента с име " Мъглата " ) и се провел на поляна до хижа " Гургулица " край Костенец. Изискванията за присъединяване били да се прочете така наречен сетинг – главните рамки на света, заложени от гейммастърите (в българския случай те са уредници на ЛАРП-а), тъй че да се вникне в историята на фикционалния свят и всеки участник да може да построи фикционален персонаж, който да е съответен за този свят.

" Това става посредством държание и визия, чрез характерен за съответния воин инвентар. Сетингът показва всичките значими игрови събития, случвали се през годините, какви са главните кланове, взаимоотношения сред героите, споровете сред тях и всичко останало, което е нужно за една сходна игра ", споделя Мария Иванова.

В случая става дума за въодушевен от творчеството на Толкин фентъзи свят, по тази причина и ситуацията е от феодален вид. Съществуват рицари, магьосници, орки, вампири, блатни чудовища, върколаци, които имат държанието, ценностната система, историята на героя и се изиграват от хора.

Мария Иванова споделя, че в България се практикуват и други ЛАРП-ове – да вземем за пример Сталкер ЛАРП, въодушевен от творбата " Пикник край пътя " на братя Стругацки, " Нощта на Старите Богове ", въодушевен от творбата на Роджър Зелазни " Една нощ през самотния октомври ".

" Когато участвах в него, беше с времетраене една седмица, като дилемите се получават по интернет и са свързани с разкриване на стикери с номера, които би трябвало да се вкарат в съответното поле в онлайн платформата, основана за играта. Играта е обвързвана с urban exploring в София, като дилемите са извънредно поетично и художествено сложени, за новобранец е много комплицирано да ги разгадае ", споделя Мария Иванова и дава образец, който е цитирала и в книгата си:

Сила може да бъде събрана и от земната буря. Големите количества дървета, огрени от слънцето, могат да съберат доста сила, изключително на място, където посоките на света са означени. Ако намериш такова място и си починеш на юг-югозапад, силата от земята ще се влее изпод в теб.

Досетила се, че би трябвало да става дума за " Слънчевия часовник " ( " Компаса " ) в Южния парк, защото там на земята в действителност са означени посоките. Времето било дъждовно, пракарала доста време в безплодно търсене, преди да разбере, че трябвало да легне под едната скамейка, с цел да може да види кода.

ЛАРП в България и по света

Една от главните разлики е, че тук участниците имат свободата да изберат своите герои, което дава богато поле за изложение на персоналната интерпретация, въображение и гений на обособения състезател, показва Иванова.

По думите й друга разлика е обвързвана с практикуването на ЛАРП в образованието, както е необятно публикувано да вземем за пример в Дания. " Чрез ролевите игри онлайн учениците могат да вникнат в преподавания материал, като допълват опита си с съществени етически или метафизичен знания. Това с изключение на, че е извънредно занимателно и интерактивно за тях, води след себе си и доста положителни резултати, разказава.

" В България ЛАРП не се практикува с просветителни цели, а би било доста забавно обогатяване на просветителната система. Един от респондентите ми показа, че е предложил в своето учебно заведение във Видин сходно нещо и макар че за малко се е случило, децата са учили материала си по история на драго сърце ", прибавя Мария Иванова.

Изследователската работа

За мен бе любопитно да проучвам желанието на хората в актуалното общество да допрян фикцията и да влязат в нея. На актуалния човек не му е задоволително да стои на отдалеченост като фен, а желае да се потопи в различен фикционален сюжет. Това се следи и посредством технологиите за добавена действителност. Стереотипната визия е, че сходни действия са детски, че на нищо не могат да научат, а от време на време се приравняват и с ескейпистки практики ", коментира Мария Иванова.

Добавя, че ЛАРП-ът е на първо място занимание, прави се за развлечение. " По същия метод за ескейпистка процедура може да се одобри и риболовът или планинарството, по тази причина желая да кажа, както и в книгата си съм обяснила, че не преглеждам ЛАРП-а като бягство от действителността. "

По думите й има извънредно пъстра палитра от преимущества на сходен вид игри – социализация, творчество, дарба да се поставиш на мястото на някого другиго и да си развиеш емпатията. " Всички те се трансформират в създатели, в техни ръце е развиването на този общ свят, за съществуването на който всички те са значими. Това, според мен, съставлява избор за доукрасяване на съществуващата действителност, избор за нейната мечтана смяна. "

Мария Иванова споделя, че в работата й най-вече я затруднило това, че първоначално не можела да разбере мотивацията на участниците за подобен вид активност.

Разказва, че в обществените мрежи някои от ларпърите се показват с името на фикционалния воин или посредством фотография на профила, в която са облечени като него. Други пък са споделяли, че фикционалният им персонаж им оказва помощ да се оправят с компликации в всекидневието, да вземем за пример момиче, което към този момент няма боязън да върви сама в нощта по тъмна уличка, защото играта я е поставяла в сходна обстановка. За мен към момента е комплицирано преливането сред фикционално и действително, като и в книгата съм описала, че не става дума за някаква шизофренна, социопатска активност.

" По време на работата научих доста любопитни неща, свързани с настолните ролеви игри и видеоигрите. Опитах се да върша непрестанни паралели с други явления, свързани с филми, софтуерни нововъведения, ескейп стаи и исторически възстановки, всичко това обсъждано в областта на фенството. Ролевите игри онлайн взимат разкази, практики и запаси от всички тях, точно по тази причина сходни явления съгласно някои създатели могат да се положат в полето на една " смесена медия ". Всеки един сетинг е извънредно живописен, забавен, завладяващ и изменящ самия теб като човек ", споделя Мария Иванова.

Бъдещите й проекти са свързани с академична кариера, защото има учителска дееспособност по логика на психиката и метафизичен дисциплини в междинните учебни заведения и желае да се задълбочи в преподавателската активност като запише докторантура. Има планове и за бъдещи документални продукции.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР