Какво е да разбереш, че някъде има пожар и без

...
Какво е да разбереш, че някъде има пожар и без
Коментари Харесай

Десислава – момичето, което се впусна в битка с огъня в Драгоманското блато

Какво е да схванеш, че някъде има пожар и без да си длъжен за минути да пристигнеш на място? Ще ви срещнем с Десислава – момичето, което се впусна в борба с огъня в Драгоманското тресавище. Тя управлява доброволчески екип от 8 мъже.



Драгоманското тресавище преди пожара бе визитката на община Драгоман. Красота, висока растителност, доста редки и предпазени типове, някои от които се срещат единствено тук. Всички са доста тъжни и доста тежко одобряват обстановката с зародилия пожар, сподели Десислава. Веднага откакто получихме сигнала за пожара, бяхме тук на терен. Почти незабавно бяхме на място. Ставаш и тръгваш незабавно. Заварихме пожар на съвсем цялата територия. Екипите на „ Пожарна служба” бяха тук, присъединихме се към тях. Изпитваш смут от това, че някой е протегнал ръка на визитната ни картичка, от гледката, споделя тя.

Основната задача на доброволците е да локализират пожара, с цел да не може да трансферира отсрещната страна и да обхване боровата гора. Гаси се на ръка, главно с топалки и с лопати. Екипировката е в цялостен комплект. Винаги има риск, само че считам, че сме готови, счита Десислава. Авторитетът на тези мъже се печели с отношение към всеки един от тях, с това да спечелиш доверието им и да знаят, че могат да разчитат на мен. Най-емоционалният миг беше, когато при един от пожарите беше умрял човек, споделя доброволката.

Предстои нов оглед на вредите на Драгоманското тресавище, еколози ще дефинират какви тъкмо вреди са нанесени. Открита е и дарителска акция. Десислава споделя, че мъчно намира доброволци. Според нея хората не желаят да жертват свободното си време. За нея доброволчеството е задача. Казва, че най-мотивиращото за нея е да чуе „ Благодаря”.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР