Какво бихте сложили в една колекция на най-запомнящите се дрехи

...
Какво бихте сложили в една колекция на най-запомнящите се дрехи
Коментари Харесай

Мърлявата жилетка втора употреба, която стана символ на 90-те

Какво бихте поставили в една сбирка на най-запомнящите се облекла и тоалети от 90-те?

Там сигурно ще отиде познатата визия на принцеса Даяна от къси байкърски къси панталони и суитчър, с които нееднократно е заснемана, до момента в който отива или се връща от фитнес.

В тази сбирка ще прибавим и паметния кариран костюм от сако и пола на Алисия Силвърстоун, който актрисата носи във кино лентата „ Баровки “.

Ами полите в цвят металик, съчетани с пай пуловер – запазената марка на супермоделите през 90-те години на предишния век, в епичните времена за италианската марка „ Версаче “?

Не можем да забравим и булчинската рокля на Дженифър Анистън в пилотния епизод на сериала „ Приятели “.

Сред всички тези паметни облекла и тоалети от 90-те няма по какъв начин да не прибавим и онази леко раздърпана жилетка, която Кърт Кобейн носи по време на снимането на концерта Unplugged с MTV.
               

Оригиналната жилетка сега е благосъстоятелност на неизвестен покупател, който се снабдява с нея по време на търг през 2019 година против скромната сума от 330 000 $. Това е вторият път, в който жилетката излиза за обмен, а ето това е описанието, с което се появява в един азбучник: „ комбинация от акрил, мойр и ликра, с пет копчета (едно липсва), едно изгорено леке от цигара и едно леке с неизвестен генезис на задния джоб “.

Четири години по-рано жилетката е купена от колекционер на спортни коли, който също така се дефинира като суперфен на Нирвана. Тогава той декларира, че няма желание да я препродава, а повода за покупката е скъпото място, което тази жилетка заема в сърцето му.

Няколко години, откакто я съхранява в един сейф в дома си в Пенсилвания, мъжът взема решение да излезе на пазара и да заложи жилетката на търг. По време на същия този търг се продава и една от китарите на Кърт Кобейн.

Жилетката се оказва на търг, тъй като предходната ѝ собственичка – Джаки Фери, я пуска за продажба, защото по това време тя има потребност от набиране на финансови средства. Фери е била детегледачка на дъщерята на Кърт – Франсис Бийн Кобейн. Тя е и един от хората, които минават през къщата на фамилията в дните след самоубийството на артиста и музикант, с цел да утешат брачната половинка му Кортни Лав. В целия безпорядък Лав решила да вади движимости от шкафовете и дрешниците и да ги раздава на близки и другари на Кърт. Така жилетката се озовава в някогашната детегледачка Джаки Фери.
               

Освен на концерта на MTV Кобейн носи жилетката доста постоянно изключително през последните месеци от живота си. Джаки Фери е възнамерявала да пази жилетката и да я остави на Франсис Бийн в наследството си. Нещата обаче се объркват.

Фери се бори с рак в продължение на 11 години и, защото няма нужната здравна застраховка, стартира да продава всичко скъпо, което има в дома си, с цел да има пари за лекуването си. Преди да продаде жилетката съветва това свое решение със самата Франсис Бийн, както и с Кортни Лав, които ѝ дават благословията си и я увещават, че и самият Кърт би одобрил избора ѝ.

Жилетката, която се продава на цената на една приблизително огромна къща, най-вероятно е могла да се купи за един-два $ в множеството магазини за втора ръка в Сиатъл през 90-те. Дрехата е на марката „ Манхатън Индъстрис “ и съгласно стилната историчка Кимбърли Крисман-Кембъл тя най-вероятно е била ушита през средата на 60-те години на предишния век.
               

От 1968 година жилетката в Щатите почнала да се свързва с облика на господин Роджърс – водещ на детско телевизионно предаване, който във всеки един епизод носел своята жилетка (всичките му жилетки били изплетени от майка му). С неговия облик жилетката почнала да се свързва с чувството за уют и се трансформирала в същинското олицетворение на датската хюга.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР