Какви са следващите стъпки в наказателното дело на Тръмп в Джорджия?

...
Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп е обвинен за
Коментари Харесай

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп е обвинен за предполагаемите му усилия да отмени резултатите от президентските избори през 2020 г. в щата Джорджия, които спечели настоящият президент Джо Байдън .

Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис започна разследването си по случая малко след публикуването на запис на 2 януари 2021 г. на Тръмп и висшия изборен служител на Джорджия, държавния секретар Брад Рафенспергер, в който Тръмп предлага Рафенспергер да „намери 11 780 гласа“, така че той студено изпреварва Байдън и печели щата.

Обвинителният акт, издаден в понеделник от офиса на Уилис, гласи: „Тръмп и другите обвиняеми, обвинени в този обвинителен акт, отказаха да приемат, че Тръмп е загубил, и те съзнателно и умишлено се присъединиха към заговор за незаконна промяна на резултата от изборите в полза на Тръмп .”

В обвинителния акт от 98 страници са изброени 19 обвиняеми, включително Тръмп, неговият началник на кабинета в Белия дом Марк Медоус, адвокатът на Тръмп и бивш кмет на Ню Йорк Руди Джулиани и адвокатът Джон Ийстман.

„Демокрацията разчита на загубите на изборите [и] кандидатите за президент да приемат резултата“, каза Брендън О’Конър, преподавател в университета в Сидни, пред Ал Джазира. „Не можете да кажете, че сте за демокрация само когато спечелите, а Доналд Тръмп очевидно нарушава американската конституция.

„Във всяка сериозна демокрация това трябва да доведе до сериозно разследване и в резултат на това смятам, че тези обвинения са напълно оправдани.“

Това е четвъртото наказателно дело, заведено срещу бившия президент. Другите са федерално обвинение също за опит за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г.; дело за федерални секретни документи, в което Тръмп е обвинен в неправилно боравене със секретни правителствени файлове, след като е напуснал поста си; и случай в Ню Йорк, включващ тайни пари, платени на филмова звезда за възрастни.

Ето всичко, което трябва да знаете за последното обвинение срещу републиканския фаворит на президентските избори през 2024 г.:

Какво се случва след това?

След като голямото жури издаде обвинителния акт в понеделник, ще има официално четене на обвиненията в съда и подсъдимите ще бъдат помолени да се пледират.

Адвокатът на Тръмп може да поиска от съда да се откаже от обвинението и той може да се пледира за невинен, без да се налага да се явява в съда. Ще бъде определена и гаранция.

Тръмп вероятно ще бъде освободен в замяна на обещание да се върне, за да се изправи срещу обвиненията в процеса. Ще му бъде направена снимка, когато бъде задържан.

Колко вероятно е изпитание?

Тръмп е известен с това, че използва съдилищата, за да проточва дела, а съдебното преследване може да бъде забавено от нови правни въпроси поради безпрецедентния характер на случая.

Правни експерти казаха, че забавянето може да е от полза за бившия президент, докато води кампания за изборите догодина.

Той вероятно ще оспори обвинението, като твърди, че е мотивирано от политически пристрастия, обвинения, които вече отправи в социалните медии.

След това той може да се опита да премести процеса извън окръг Фултън, където Байдън спечели 73 процента от гласовете през 2020 г., като твърди, че съдебните заседатели там ще бъдат предубедени срещу него.

Какво ще стане, ако делото стигне до съд?

Процесът на подбор на съдебни заседатели може да бъде дълъг поради трудностите при намирането на членове, считани за безпристрастни към обвиняем, който е толкова добре известен и поляризиращ и който би имал необходимото време, за да се посвети на процеса.

За да бъде осъден, жури от 12 души ще трябва да се съгласи извън всякакво съмнение, че Тръмп е виновен.

Съдията може да обяви грешка в процеса, ако журито не може да стигне до единодушна присъда.

Ако Тръмп бъде осъден, той вероятно ще обжалва или ще поиска нов процес, като твърди, че присъдата не е в съответствие с доказателствата или противоречи на закона.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР