Какви са правилата за отглеждане на коледен кактус? Това растение

...
Какви са правилата за отглеждане на коледен кактус? Това растение
Коментари Харесай

Полезни съвети за богат цъфтеж на коледния кактус

Какви са разпоредбите за развъждане на коледен кактус?

Това растение не е доста взискателно.

Подобно на кактусите, то обича ярка, само че разсеяна светлина. Чувства се ужасно на перваза на прозореца, който е от западната или източната страна. През лятото обича температури от 18-22 градуса, а през зимата са му задоволителни 14 градуса. Не обича да му сменяте мястото. Ако го преместите на друго място в интервала на разцвет, то всичките листенца могат да опадат.

Правила за развъждане на коледен кактус

Поливане и наторяване

Правилата за поливане зависят от сезона и етапа на развиване. Например, цветето има потребност от повече влага напролет и лятото. Торовете също няма да навредят през този интервал. Подходящи са минерални торове или торове за кактуси.

През есента стартира интервалът на мира и отмора, тъй че поливането на растението би трябвало да бъде по-рядко и по-малко несметно. През този интервал е задоволително просто да напръскате растението. Оптималната температура би трябвало да бъде към 21 градуса денем и 7-15 градуса през нощта.

Зимата и началото на пролетта са значими интервали за коледния кактус. По това време стартира да цъфти. През този интервал растението би трябвало да се тори на всеки две седмици. Много е значимо да се следи температурата – тя не би трябвало да надвишава 22 градуса. По време на интервала на разцвет поливайте растението единствено с вода със стайна температура и в никакъв случай през нощта.

Размножаване и разсаждане

Размножава се посредством резници. Отрежете резника, поръсете отрязаното място с въглен, оставете го на изсъхнало и топло място за 24 часа.

Резниците би трябвало да се засаждат във влажна почва. Покрийте растението с найлонов плик или буркан – това ще помогне да се основат парникови условия и резниците ще се вкоренят по-бързо.

Пресаждайте растението един път на всеки 3-4 години. Саксията би трябвало да е ниска, само че необятна. Купете почва особено за кактуси и сукуленти. Оформете дренажен пласт на дъното на саксията и по-късно прибавете почва.

Болести и неприятели

Това растение е сензитивно към фитофтора, фузариум и фитиум. Ако цветето страда от гъбички, това може да стане видно от посивяването на листата (може също да забележите, че листата са почнали да падат). В този случай ще оказват помощ фунгицидите.

Ако забележите бяло покритие върху растението, то може би е нападнато от паякообразни акари.

Ако растението боледува постоянно, коства си да премахнете развалените елементи от корените и да го пресадите в нова почва.

Ако спазвате тези правила за грижа, растението ще ви зарадва с богати и красиви цветове.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР