Какви са политическите сценарии след предсрочния вот? Темата коментира бившият

...
Какви са политическите сценарии след предсрочния вот? Темата коментира бившият
Коментари Харесай

Какви са политическите сценарии след предсрочния вот?

Какви са политическите сюжети след предварителния избор? Темата разяснява някогашният парламентарен арбитър Румен Ненков в ефира на „ Здравей, България ”.

„ Предстои президентът да организира съвещания с всички определени политически партии. След тях той би трябвало да връчи мандат за претендент за министър-председател, излъчен от „ ИТН ”. Проблемът е, че официално техният кабинет може и да е подготвен, само че няма парламент, няма положена клетва и няма решение на парламентарната група. Действително всичко е подмолно. Това не е методът на ръководство на една страна ”, сподели той.

„ В момента, в който народните представители положат клетва, служебното държавно управление е длъжно да подаде оставка. Ако не се излъчи кабинет, президентът отново разпуска Народното събрание и назначава ново служебно държавно управление ”, уточни Ненков. И добави: „ Големият абсурд е, че президентът не може да разпуска Народното събрание в последните 3 месеца от мандата си - т.е. връщаме 3 месеца от 19 януари обратно. Има решение на Конституционния съд, че конститутивният миг за началото на мандата на народните представители е полагането на клетва, аналогично е за президента. Имаме време за още едни избори ”.

„ В момента има задоволително време за съвещания и за това да се завърти рулетката до края на месеца. Ако на 1 август имаме несполучлив мандат, има още 2 месеца, в които би трябвало да имаме избори. Едва тогава, в случай че се получи същото, съществува опция да се проведат президентски избори с назначено от президента служебно държавно управление ”, изясни Румен Ненков.

Запитан дали е допустимо да има избори „ 2 в 1 ”, при които президентът приготвя личните си избори , в които взе участие, Ненков отговори: „ Въпрос на калкулации е. Хипотетично не е невероятно ”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР