Какви са изискванията по-рано да излезете в пенсия.Още служители имат

...
Какви са изискванията по-рано да излезете в пенсия.Още служители имат
Коментари Харесай

Какви са изискванията по-рано да излезете в пенсия

Какви са условията по-рано да излезете в пенсия.

Още чиновници имат право на ранно пенсиониране, припомнят от Националния застрахователен институт.

Законът за противопоставяне на корупцията (ЗПК) бе обнародван в бр. 84 от 06.10.2023 година на „ Държавен вестник “ и влезе в действие от същата дата.

С него е променено наименованието на настоящия дотогава Закон за противопоставяне на

корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (ЗПКОНПИ),

който продължава да работи с название Закон за лишаване на нелегално добитото имущество (ЗОНПИ).

Считано от 6 октомври 2023 година, дейностите по противопоставяне на корупцията и по лишаване

на незаконно  добитото имущество са разграничени и са регламентирани в два обособени

нормативни акта  – в новия Закон за противопоставяне на корупцията и в промени като заглавие и наличие ЗПКОНПИ.

От пенсионно-осигурителна позиция най-съществените промени са свързани с това на кои

лица е планувано да се зачита застрахователен стаж от първа категория труд и кои лица могат

да употребяват права за ранно пенсиониране  по изискванията на член 69, алинея 2 от Кодекса за обществено
обезпечаване (КСО) за интервалите до 6 октомври 2023 година и след тази дата.
Считано от същата дата, член 69, алинея 2 от КСО е променен, като от обсега на правоимащите лица отпадат държавните чиновници по наредбата на член 16, алинея 2 от ЗПКОНПИ, като последната е анулирана. На тяхно място са включени държавните чиновници по член 15, алинея 3, т. 1 от новия Закон за противопоставяне на корупцията.

С експлицитна наредба в ЗПК е посочено, че  трудът на членовете на Комисията за противопоставяне на корупцията, на проверяващите инспектори и на инспекторите, осъществяващи оперативно-издирвателна активност, се зачита за труд от първа категория. Т ова значи, че при пенсиониране осигурителният стаж на тези хора следва да бъде трансфорат, като три години застрахователен стаж от първа категория труд се зачитат за пет години стаж от трета категория

Същественото обаче е, че не за всички тези длъжности е планувано да употребяват права за ранно пенсиониране. Право на такова могат да употребяват единствено държавните чиновници по член 15, алинея 3, т. 1 от ЗПК, а точно – инспекторите, осъществяващи оперативно-издирвателна активност, и проверяващите инспектори. По смисъла на закона контрольор е чиновник, заемащ длъжността „ контрольор “, „ старши контрольор “, „ основен контрольор “, „ специфичен контрольор “ или „ държавен контрольор “.

Не е планувано членовете на самата Комисия за противопоставяне на корупцията да могат да употребяват права за ранно пенсиониране, защото не са включени в кръга на правоимащите лица.

Важно за правоимащите е да бъде очебийно, че с новата редакция на тази наредба не са осъществени промени както по отношение на изискуемата възраст за пенсиониране, по този начин и във връзка с нужната дълготрайност на осигурителния стаж за придобиване на право на ранно пенсиониране.

С оглед на това условията за придобиване на право на ранно пенсиониране  се резервират такива, каквито са открити с пенсионната промяна от 2015 година, а точно:

• за 2023 година  – възраст 54 години за дамите и мъжете и добит общ застрахователен стаж 27 години, от които 2/3 или 18 години на служба по посочените в наредбата закони;

• за 2024 година –  възраст 54 години и 2 месеца за дамите и мъжете и добит общ застрахователен стаж 27 години, от които 2/3 или 18 години на служба по посочените в наредбата закони.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР