Каква информация за период от 6 хилядолетия дава уникалният за

...
Каква информация за период от 6 хилядолетия дава уникалният за
Коментари Харесай

Стартира магистърска програма "Опазване на културното наследство" в УАСГ

Каква информация за интервал от 6 хилядолетия дава неповторимият за България обект селищна могила " Юнаците ", близо до Пазарджик? Какви са достиженията на екипа от Университета по архитектура, строителство и геодезия – УАСГ, по консервацията на един от редките обекти от праисторията на България?

" По време на работата ни се сблъскахме с нуждата от преосмисляна на концепцията за достоверност ", споделя гл. ас. доктор проектант Доника Георгиева от УАСГ. Важен е въпросът и за обратимостта на намесата поради нейната недостижимост в чиста идеалистична форма, безапелационна е тя.

 гл. ас. доктор проектант Доника Георгиева от УАСГ

Опазването на сходни обекти в актуалните условия изисква креативен развой, като нововъведенията, родили се по време на работата на екипа от УАСГ в селищна могила " Юнаците ", измежду които: " милиметрова хартия на археологическите сечения " или надхитряването на стандартните упования за гравитация.

УАСГ е първото висше образователно заведение в България, което от септември 2022 година започва магистърска стратегия " Опазване на културното завещание ", ориентирана към архитекти и инженери. В екип те търсят изобретателни решения за запазване на недвижимото културно завещание на България и света – чуйте още в звуковия файл. 

Във ФБ страницата на стратегия " Христо Ботев " можете да видите 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР