Каквa е цената на успеха и труден ли е пътят

...
Каквa е цената на успеха и труден ли е пътят
Коментари Харесай

Четене, много четене или откъде тръгват иноваторите

Каквa е цената на триумфа и сложен ли е пътят на иноваторите ще ни опише Боян Бакърджиев, PR управител на Spark Bulgaria и Eldrive - първата оборудвана напълно с електрически автомобили компания за споделено пътешестване, която се разраства с бързи темпове. Отдаден на концепцията да промени средата, употребявайки точните послания и новите технологии, той потвърждава, че един на пръв взор мъчно изпълним план, може да се окаже в действителност сполучлив.

Боян е гост-лектор в идната конференция " Жадни за познание: Успехът е пред теб! " на 21 ноември 2019 година, дружно с Емил Конрад, Гери Турийска и още други вдъхновяващи персони. Събитието е част от просветителната стратегия Youth Empowered на Системата на Кока-Кола в България и Джуниър Ачийвмънт, която цели да подкрепи развиването на младежите и пълноценната им подготовка за пускане на кариера и сполучлива реализация в страната.

Все повече младежи желаят да са бизнесмени и да се занимават с нововъведения. Мода ли е това или специалностите на бъдещето ще изискват по един или различен метод да сме предприемчиви и новаторски?

Всеки човек желае да е сполучлив и да монетизира триумфа си в по-висок стандарт на живот и повече материални богатства – обикновено е. Всички желаеме да живеем добре и да се радваме на хубави движимости и прекарвания. Реално, обаче, доста малко се знае за цената, която съумелите хора са платили за триумфа си. Някак, в последните години, се настани една леко нереалистична визия за съумелия бизнесмен – юноша с концепция, старт от гаража на родителите си, рисков напредък и купища пари. После всичко е шампанско, лимузини, частни самолети и яхти. Реално нещата не наподобяват по този начин. Изобщо. Цената на триумфа е композиция от доста старания и труд, като е значимо да се означи, че това важи освен досега на реализиране на първия триумф и реализиране на съответната бизнес концепция – менажирането на бизнес изисква отдаденост и непрестанен труд. Аз самият не съм бизнесмен – имам щастието да съм част от екипа на две страхотни и новаторски нови компании SPARK Bulgaria и Eldrive. Това ми разрешава да видя от вътрешната страна какво стои зад триумфа и какъв брой старания коства на екипа, мениджмънта и акционерите. Така че – да, от ден на ден младежи си показват предприемачеството като един прелестен трамплин към благосъстояние и лукс, само че дали са подготвени да платят цената – да поставят непрекъснати старания и да се трудят без отмора? Да жертват персоналното си време и да живеят за плана, с цел да могат в един миг да се насладят на триумфа му? Да са подготвени да одобряват и неуспеха като вид, и то прекомерно реален? Относно специалностите на бъдещето мога да кажа, че огромна част от днешните младежи ще работят специалности, които още даже не са се появили. Иновативното мислене, новите технологии и генералният взор върху световните трендове за развиване са основни за верния избор на обучение и специалност.

Труден ли е пътят на иноваторите и пионерите?

Пътят на първите постоянно е най-труден. Пионерите във всяка област са тези, които се сблъскват и вземат решение най-сложните проблеми и които проправят пътеката за всички останали. В множеството случаи всички останали черпят от техния опит. Категорично е мъчно, само че е прелестно. Има един необикновен детайл на горделивост, когато знаеш, че си част от екип и план, който трансформира средата към по-добро и то за доста хора.

Какво бихте посъветвали младежите - да се насочат към нововъведения или да разчитат на отъпкания път, най-малко в първите си години в кариерата?

И двете. Има един набор от наложителни базисни знания, които всеки би трябвало да придобие, преди да стартира да надгражда. Това са съществени знания в математика, граматика и лексика, естествени науки, право, стопанска система, финанси. Тяхната липса може да е основна за неуспеха на всеки човек. Един граматически несъвършен текст, без значение дали е автобиография, мейл или даже коледна картичка, може да коства извънредно доста в професионален проект. Няма по какъв начин да се насочиш към нововъведения, в случай че не познаваш в елементи съществуващото досега и не го разбираш. А за това са нужни базисните знания. И четене – доста четене! Книгата е най-хубавият инструмент за подготовка на мозъка. Точка.

Успешният бизнес изисква ли жертви или успяваш да запазиш салдото работа-личен живот?

Разбира се, триумфът има цена и най-често тя е за сметка на персоналния живот. Но би трябвало да се търси и откри баланс. Ако прекомерно доста се посветиш на бизнеса и неглижираш връзките си с околните и приятелите си в един миг ще останеш самичък. Ще бъдеш трагичен и от там страда и работата ти. За мен пътят към сполучлива кариера минава през щастието и удовлетворението от това, което вършиш. Няма по какъв начин да си благополучен, в случай че кариерата ти лишава персоналния живот.

Как протича един твой работен ден?

Безкрайно друго, натоварено и доста забавно. Професията ми не допуска да знам авансово графика си за деня. Нямам два идентични работни дни. Именно за това я обичам толкоз доста.

Ти ще бъдеш един от лекторите в #ЖадниЗаЗнание: Успехът е пред теб! Какво ще посъветваш младежите в България, на които в този момент им следва да избират посоката на своя професионален път?

Да не стопират да търсят и получават нови познания и умения. Ученето не свършва след университета. Или най-малко не би трябвало да свършва. Ако се посветим на една специалност без да се развиваме и да надграждаме знанията и уменията си, сме обречени на незначителност в най-хубавия случай.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР